Няколко нестандартни идеи за декорации с ивайловградски гнайс в градината

Градината е много повече от зелена площ. Тя е и място за отдих по всяко време, както и източник на наслада за погледите, когато е декорирана привлекателно и интересно. Предлагаме ви нестандартни проекти за декорация, които ще блестят с оригиналност и с красотата на камък Ивайловград.

гнайс за огнище

снимка: https://www.kwlandscaping.com

 

Облицовка на стълби и стъпала

Ако градината ви не е на равен терен, тя непременно ще има стълби, или комбинации от две-три стъпала. Облицовайте ги с рязан камък гнайс. Можете да поставите гнайсовите плочи върху циментови стъпала или направо върху земята, като оформите стъпала в пръстта. Облицовайте и страничната част на стъпалата, за да получите завършен елемент.

камък за облицовка на стъпала

снимка: https://www.front-porch-ideas-and-more.com

Изградете каменни пана като части от зидове

Не е необходимо да облицовате цяла ограда с декоративни камъни. Оформете части от зид, които да облицовате с гнайсови плочи. Тези части могат да бъдат с дължина от един до няколко метра, прави, в полукръг, или с чупка – под формата на ъгъл. Те могат да служат като бар плот, преграда на кът за отдих, да вградите в тях кукички и поставки за улеснение при събиране на закуска, обяд или вечеря в градината. До такъв каменен зид можете да оформите и детски кът или фонтанче със светлини.

Последователност от тераски

Ако градината ви е голяма и е върху полегат терен, можете да оформите две-три тераски с форма според предпочитанията ви – правоъгълни, елипсовидни, кръгли. На тераските могат да се оформят различни кътове – за отдих, игра и т.н. Красив акцент ще поставите с оформяне на контурите на тераските с павета от гнайс.

Помислете и за осветяването на тераските. Най-икономично е поставянето на соларни осветителни тела. Но ако предпочитате, можете да поставите луни в подходящи места.

камък за подпорна стена

снимка: https://www.ndlandscape.com

Цветарници, облицовани с гнайс от Валмарг Стоун

Изградете от цимент сандъчета или дори корита в предпочитана от вас форма, които да облицовате с гнайсови плочи. Естествената красота на гнайса се съчетава чудесно с очарованието на цветята. Ако искате да прибирате цветята вътре през зимата, в сандъчетата можете да поставите саксии. А може и да напълните цветарниците, облицовани с гнайс, с пръст и да засадите цветя в тях.

Цветарниците също могат да се използват и като ограничители на кътове в градината. Те ще бъдат още по-ефектни, ако съчетаете с водно съоръжение – вада, поточе, фонтанче. Ако имате вада, разположете цветарниците от двете й страни. А ако искате да се радвате на ромона на фонтан, нека той да бъде централно разположен в композицията: обкръжете го с цветарници.

Всеки елемент от градината, в зависимост от това, дали се интересувате от цветя, искате да подредите и разпределите градината по части или да превърнете полегатия терен в изключително удобно място, ще засияе с красота, когато използвате за облицовка и настилка ивайловградски камък. Не е необходимо да се обръщате към професионални дизайнери. Използвайте фантазията и способностите си, а интуицията ви ще ви подскаже как да разнообразите градината с красиви гнайсови плочи.

камък за градина

снимка: https://vacationu.com