Ивайловградски гнайс или изкуствен камък за облицовка на къща

Облицовката допринася за впечатлението от целия дом. Тя го прави красив и оригинален. Но облицовката има и друго важно предназначение. Тя трябва да изолира и пази от външните въздействия – атмосферни влияния и шум. Затова всички търсят облицовъчен материал с дългосрочна трайност.

В магазините и онлайн ще намерите предложения на естествен камък и изкуствен материал с ефекта на естествени каменни материали. Ще разгледаме характеристиките и предимствата на изкуствения камък и на един от най-търсените облицовъчни камъни – гнайс от Ивайловград. Сравнението ще ви помогне да направите правилния избор.

камък за облицовка

Изкуственият камък – характеристики, видове, цени

Всъщност изкуствен камък е събирателно название за различни видове изкуствени материали.

  • Суровини за производство

Най-разпространеният вид се произвежда от портландски цимент, а за да се получи имитация на естествен каменен материал, се използват специални добавки. Освен от портландски цимент изкуствен камък се произвежда от клинкер, глина, фиброцимент, полимерни материали и други.

  • Ниски цени

Един от основните критерии при избор на облицовъчен материал са цените. Затова изкуственият камък е чест избор. Цените му са по-ниски от тези на естествени облицовъчни камъни.

  • Различни предимства на различните материали

Изберете материала в зависимост от изискванията ви и обстоятелствата, които налагат избор на облицовъчен материал. Например клинкерните материали се използват, когато трябва натоварването върху основата да е по-малко. Фиброциментът има по-висока цена, но е много устойчив на резки температурни промени и се монтира много лесно.

Естествен камък гнайс – характеристики и цени

  • Рацветки

Гнайсът, добиван в района на Ивайловград, е в две разцветки – сребристосив и златистобежов.

  • Облицовъчни плочи от гнайс

Гнайсът за облицвоки се предлага в следните видове плочи

полигонални плочи, които са с естествена форма и със свободни размери. Дебелината им е между 1,5 и 4,5 см. Естествената форма придава ефект на едновремешните облицовки.

полигонални плочи гнайс

рязан камък гнайс – тези плочи също са със свободна дължина, а ширината им е различна – 10, 15, 20, 25 или 30 см. Те са малко по-тънки от предния вид плочи – с дебелина между 1,5 и 2,5 см.

Освен плочите можете да изберете по-евтин вариант – изрезки или кокали от гнайс. Изрезките са със свободни размери, с дебелина от 1 до 1,5 см. Кокалите имат дебелина до 4 см, дължината им достига до 40 см, а ширината им е между 3 и 5 см. С тях също може да се постигне много ефектна облицовка, но тъй като са с по-малки размери, е необходимо повече време.

рязан камък гнайс

Качествата на гнайсовия материал

Гнайсът от района на Ивайловград се отличава с изключителна здравина и твърдост. Повърхността му е грапава и нехлъзгаща се. Ще допълним с още няколко важни качества: устойчивост на механични въздействия, на химични въздействия и на резки температурни промени.

Все по-честият избор на естествен камък Ивайловград е разбираем, тъй като материалът се добива от голяма дълбочина и е с отлично качество. Камък, който се добива от дълбочината на залежите, е много по-устойчив, не се рони и чупи, както каменните плочи, добивани от повърхностните залежи.

Качествата на гнайс от Валмарг Стоун включват:

  • якост на натиск и в сухо, и в намокрено състояние
  • висок коефициент на мразоустойчивост
  • запазване на привлекателния външен вид независимо от атмосферните условия и резките падове на температурата.

Когато търсите наистина здрав облицовъчен материал, достатъчно е да почукате върху него. Ако твърдостта е голяма, ще чуете рязък, ясен звук. Твърдостта се познава и по следите от режещия инструмент; меките материали се режат без да останат следи от инструментите. Този облицовъчен камък успешно издържа горния тест за твърдост.

Цената на гнайсовите облицовъчни материали е по-висока, но такава инвестиция се прави веднъж и качеството на вложения материал е от решаващо значение.

облицовъчни камъни от гнайс

Общи предимства на изкуствения и естествения материали за облицовка

Сред видовете изкуствен камък ще намерите материали, които се отличават с голяма твърдост и устойчивост на външни влияния. Освен това и двата вида материали имат висока пожароустойчивост и помагат за топло- и звукоизолация.

Качествата на материала са по-важни от цената

За да направите избора си, първо разгледайте качествата на материалите, на които сте се спрели. При изкуствените камъни качествата са различни според суровините, използвани за тях. Цената на материала също е важна, но тъй като облицовката е дългосрочна инвестиция, качеството трябва да е на първо място.