Ивайловградският гнайс е най-подходящ камък за камина, барбекю и пещ

Камината, барбекюто и пещта са основни елементи както за интериора на дома, така и за двора и градината

Създаването на уюта в дома е невъзможно без отблясъците от огъня в камината, уханието на прясно изпечена пита и на вкусна скара, приготвена в марината по специална рецепта на домакинята. За да създадете тези компоненти на уюта, трябва да си предвидите място и да изградите някои или всички от тези каменни „уреди“. А когато са красиво оформени, облицовани с ивайловградски гнайс от Валмарг Стоун, те ще радват очите дори когато не са запалени.

 

камина с гнайс

 

Направете си сами камина, барбекю, пещ от камък с облицовка от гнайс

Новият ви дом ще е по-гостоприемен и красив с каменна камина или пещ, или барбекю в хола или в кухнята. Изберете дизайна, копирайки го от дизайна на огнището и пещта в старинните български къщи. А размерите ще зависят от вашите нужди и от наличното пространство. Можете да изградите камината, барбекюто или пещта от камък или от тухли, но за да грейнат в златисто бежово или в сребристо сиво, използвайте гнайсова облицовка от Валмарг Стоун.

 

камък за облицовка на камина

 

Гнайс за облицовка на камината, барбекюто и пещта

Валмарг Стоун ви предлага изрезки от гнайс със свободни размери, с дебелина от 1 до 1,5 см.

Другият вариант са кокалите за имитация на глиц зидария – парчета с дължина до 40 см, ширина между 3 и 5 см и дебелина до 4 см. И изрезките, и кокалите са в два нюанса – златисто бежов и сребристо сив.

За настилка около камината, барбекюто или пещта използвайте гнайсови плочи с ширина 35 или 40 см и свободна дължина. Дебелината им е между 3 и 5 см.

 

гнайс за облицовка на барбекю

 

Използвайте всеки подходящ ъгъл в дома или на двора

За да създадете своята оригинална пещ или барбекю, използвайте всеки подходящ кът, ъгъл, колона, в която можете да вмъкнете пещта, пространството под стълбите, и т.н. Облицованият с ивайловградски гнайс каменен или тухлен „уред“ не само ще ви служи за приготвяне на храна и отопление, но и ще краси дома и двора ви.

 

тикли за камина

 

Формата на пещта

Формата на пещта и на отвора й зависят от виждането ви за дизайна, тя може да бъде с правоъгълен, квадратен, елипсовиден или отвор с друга форма. Подчертайте линията на отвора с бордюр от гнайсови кокали.

 

каъни за облицовка на пещ

 

Ниша за дърва под пещта или камината

Не забравяйте малка нима за дърва под пещта. Това е пространство, което ще ви осигурява дървата за разпалване и поддържане на огъня, а и ще дооформя къта в едновремешен стил.

За камината е особено важно да осигурите по-голяма ниша за дърва. Отделете я с достатъчно дебел каменен слой от самата камина. Дървата ще изглеждат привлекателно дори и през топлите месеци, не е необходимо да се прибират в мазата или склада.

 

барбекю с естествен камък гнайс

 

Поставки за уредите за барбекю

Уредите за барбекю, машата, шишовете, щипките и другите аксесоари ще бъдат приятни допълнения към самото барбекю. Разположете ги на куки симетрично около барбекюто, като декоративни елементи. При всяко събиране те ще изпълняват и ролята на основни инструменти за приготвяне на вкусно барбекю.