Дебели каменни плочи от ивайловградски гнайс за тревна фуга

Дворните настилки с тревна фуга са дългогодишна традиция, позната на всички, посещавали възрожденски къщи. Запълването на фугите между камъни за настилка е съвременна практика, но тя не е така атрактивна и в унисон с близостта с природата, така актуална напоследък. А оставянето на тревата между фугите създава природна мозайка, в която плочите от ивайловградски гнайс се открояват с красотата си.

Освен красивото оформление на плочника от гнайс това решение е и по-лесно за изпълнение и отнема по-малко време – решаващи фактори за тези, които са решили да оформят плочник с тревна фуга в двора си.

камък гнайс за пътека

Снимка: https://blog.gardenloversclub.com

 

Следвайте вече оформените пътеки

Във всеки двор, преди да бъде поставена цялостна настилка или да бъдат изградени пътеки, живеещите и посещаващите утъпкват пътеки, които просто трябва да следвате, ако настилката с тревна фуга ще бъде само за преминаване, а не цялостно покритие на площта.

Почистване от тревата под площта преди полагане на плочите

Преди да започнете да полагате плочите, ви препоръчваме да изчистите тревата в съответната площ – пътека или цялостна настилка. Така ще можете по-лесно да утъпчете почвата и да изравните максимално терена. Така ще предотвратите изкривявания на пътеката или настилката впоследствие.

Подреждането на плочите

Трябва да подберете плочите и да ги подредите така, че при поставянето им в настилката да са с лицевата страна нагоре. Полигоналните плочи изискват известно напасване, за да се получи по-атрактивен вид на настилката.

полигонални плочи гнайс

 

Оформяне на фугите между плочите

След като сте подредили плочите, трябва да запълните фугите между тях с пръст. Нивото на пръстта не трябва да е равно на нивото на плочите, а да е малко по-ниско, с около 1 сантиметър. Това е необходимо, за да не се утъпква тревата, когато запълни фугите.

Ширината на фугите не трябва да е над 10 сантиметра. При по-голяма от тази ширина няма да е удобно да се стъпва от плоча на плоча.

Пътека или настилка с големи плочи

Пътеката или настилката, оформена с големи плочи, изисква повече време за подготвяне на почвата под нея. При планиране на настилане с големи плочи трябва да се подготви основа за тях и почвата да се подхрани, така че впоследствие тревата да се вижда като наистина свързващ плочите елемент.

Дебели каменни плочи

 

Как се изгражда основата за пътека или настилка от камък

При изграждане на пътека или настилка от гнайс от Ивайловград основата включва един или два пласта. Един пласт се използва за пътеки или настилки, които няма да бъдат много натоварени. Два пласта се използват за по-натоварени пътеки и настилки.

Най-отдолу се изгражда пласт от основен калдъръм, с пръст, която да запълва празнините. Върху калдъръмения пласт се посипва пръст. Отгоре се посипва с пясък или чакъл, които осигуряват стабилността на пътеката. Върху този пласт се посипва тънък слой пясък, за да може да се постигне нивелиране.

За пътеки с основа от един пласт се оформя само един слой от пясък или чакъл, посипан отгоре с пясък за нивелиране.

Грижи за тревата и за фугите

За да се поддържа красотата на настилката, тревата във фугите трябва да се полива редовно. От време на време трябва да се коси. Самите фуги лесно задържат отпадъци, затова трябва да се почистват периодично.