Oблицовка с плочи от естествен камък на външни стени

Външната облицовка поставя финалния акцент върху дома, затова е важно да подберем красив и траен материал. Изборът на облицовъчен камък от фирма Валмарг Стоун ви гарантира привлекателна фасада, радваща очите с чара на естествения материал.

Oблицовка с плочи от естествен камък

 

Как се обработва основата – стените, преди полагането на облицовката

За да могат облицовъчните плочи от ивайловградски гнайс да останат здраво прикрепени към стените, самата основа трябва да се обработи добре. Тук ще разгледаме първо как се обработва основата.

Основата трябва да се отлее предварително и да е армирана. Така се постига здравина, а при здрава основа облицовъчните плочи също залепват много здраво.

 

естествен камък на външни стени

 

Обработване на основата при поставяне на изолационен материал

Когато върху стените е поставена топлоизолация като фибран или друг материал, това е допълнително предимство за изолирането на вътрешността на дома. Задължително е след закрепването на изолационните плоскости да се постави армировка и плоскостите да се закрепят с дюбели. Така основата, върху която ще се закрепят облицовъчните плочи гнайс от Ивайловград, ще стане много здрава.

Какъв вид гнайсов материал да изберете за облицовка на външните стени

За външната облицовка с гнайс можете да изберете полигонални плочи или рязан камък. Изборът зависи от това, дали предпочитате по-лесно да подредите плочите – тогава рязаният камък е по-подходящ, или искате да постигнете ефекта на облицовки на старинните къщи – тогава е подходящо да се спрете на полигонални плочи, които имат естествена форма.

И двата вида материал са в две разцветки – златистобежова и сребристосива. Изберете цвета, който ви допада и се вписва в екстериора.

Полигоналните плочи за облицовки са с дебелина от 1,5 до 4,5 см. Привлекателността им е в естествените форми, но ще трябва да отделите повече време, за да ги напаснете.

 

Полигоналните плочи за облицовки

 

Плочите рязан камък са със свободна дължина. Предлагаме ви в два варианта на дебелина – от 1,5 до 2,5 см и от 2,5 до 4,5 см. Предлагаме и няколко варианта на ширина – 10, 15, 20, 25 и 30 см.

 

Плочи рязан камък

 

Лепене на облицовъчните плочи

За закрепване на облицовъчните плочи трябва да използвате циментово-пясъчен разтвор. Смесите от двата материала, които се предлагат в специализираните магазини, често съдържат и различни добавки, за подобряване на свойствата на комбинацията от цимент и пясък. С тази комбинация се постига най-високо качество на закрепване. Циментово-пясъчните разтвори са подходящи както за външни облицовки, така и за облицовки в интериора.

Качествените циментово-пясъчни смеси са устойчиви на температурни промени и на висока влажност.

За да можете да постигнете добро сцепление на облицовъчните плочи от камък Ивайловград с основата, сместа трябва да се нанася най-малко на 60% от гърба на всяка облицовъчна плоча. Освен това при работа на открито, както е при облицоването на външни стени, разтворът да се нанася както върху облицовъчните плочи, така и върху основата.

 

лепене на на облицовъчните плочи

 

Облицовайте стените след топлоизолацията и след настилката около сградата

Важно правило, което трябва да следвате, е първо да направите топлоизолация на стените, ако планирате такава изолация. Трябва да положите и настилката около сградата. След това вече започнете облицовката на външните стени.