10 страхотни предложения за използване на естествения камък в дома

Все повече се обръщаме към камъка като към естествен и красив материал, с който да допълним интериора и екстериора си. За вдъхновение могат да ни служат дори историческите паметници, като Стоунхендж и египетските пирамиди. Разбира се, домашният  проект е много по-малък по мащаб, но с гнайс от Валмарг Стоун ще постигнем също така впечатляващ ефект. Местата, които могат да изпъкнат с облицовка от гнайс, са много – в дома и в двора. Да разгледаме десет от тях.

Облицовката с гнайс

Можем да изберем за облицоване отделни стени или колони, да облицоваме част от външните стени или оградата. Двата нюанса на ивайловградския гнайс от Валмарг Стоун ви дават възможност за избор – сребристо-сив или златисто-бежов. Особено ако изберете облицовка с кокали от гнайс, това ще бъде евтин начин за постигане на впечатляващ ефект.

 Облицовка с гнайс

Огнището от гнайс

Можем да облицоваме огнището, което е по-евтиният вариант. Така отвън ще изглежда впечатляващо, в стила на старите огнища, независимо дали е в дома или в двора.

каменно огнище

Снимка: http://freshome.com

Гнайс за верандата

На верандата можем да облицоваме отделни участъци, да издигнем декоративна арка. Тя ще направи почивката ни още по приятна за прохлада в летните горещини.

Outdoor Stone and Timber Deck

Камъни от гнайс за пътеката

Виждали ли сте пътеките в дворовете на старите къщи – от каменни плочи. Внесете старовремския стил с плочи от гнайс. Около тях можете да наредите кокали, за по-завърщен вид.

пътека от камъни

Снимка: http://kristandesign.com

Огнище-яма в градината – с облицовка от гнайс

Ако не държите на голямо огнище, можете да изградите огнище-яма. То е подходящо за поставяне на скара върху него. А с облицовката от гнайс придобива завършен и елегантен вид.

огнище от камъни

Снимка: http://bosc.magxzine.com

Каменни пейки

Използвайте гнайс от Валмарг Стоун за да изградите няколко пейки в градината. Поставете до тях пергола или ги изградете в близост до храсти, чиято сянка да ви разхлажда.

каменна пейка

Снимка: http://kristandesign.com

Дълга пейка край басейна

Защо не помислите за дълга пейка край басейна в двора? Можете да оставяте там хавлията си или да си почивате с чаша кафе. Допълнете пейката с елементи на алпинеум отстрани.

Вана с облицовка от гнайс

Ваната с вода, затопляна от слънцето, е благодат за къпане вечер. Тя ще се превърне в истинско бижу с облицовка от гнайс.

джакузи с камъни

Снимка: http://www.minimalisti.com

Алпинеум в двора

Аранжирането на кътче с камъни от гнайс и декоративни растения е творческа задача. Независимо къде го създадете – край беседката, в близост до басейна или в друго кътче, той ще привлича и вас, и гостите ви.

Алпинеум в двора

Снимка: http://decorativeaggregates.com

Кухненски плот с опорни колони от гнайс

Елементите от гнайс са добре дошли във всяка стая, включително и в кухнята. Ако кухненският плот е с опорни колони от гнайс, това решително ще придаде оригиналност на целия кухненски интериор. За да акцентирате колоните, поставете осветление под плота.

Всъщност къде ще добавим гнайс като декорация зависи от виждането ни и от предпочитанията ни. Дори не е необходимо да облицоваме цели стени – облицовка само на вертикални ивици по краищата, за да имитираме колони, е достатъчно ефектна. В ъгъла, в нишата, отстрани на огнището, в част от коридора – възможностите са много. Удовлетворението винаги е голямо, особено когато гостите ни направят комплименти.