10 интериорни идеи за каменни облицовки

Тенденциите при оформлението на интериора и екстериора се менят. Дизайните и цветовете, както и техните комбинации, се сменят с нови и нови. Но привлекателността на естествените материали е непреходна. Ако изберете естествените камъни за интериора на дома си, ще направите отличен избор. Каменните облицовки са класически и дори след години ще изглеждат привлекателни.

Каменните облицовки имат и предимството, че лесно се почистват, така че поддържането им не изисква особени усилия. Това е особено важно, когато избирате облицовката на интериора. Така ще пестите време и труд за поддържането им.

Ето някои идеи за ефектни облицовки в интериора на дома ви:

1. Ярките цветни петна винаги привличат, оригинални са, създават настроение. Съчетайте каменната облицовка с ярък кант, поставете в центъра цветна плоча, или някакъв друг ярък цветен елемент за оригиналност и настроение.

гнайс в интериора

2. Ако искате по-евтино решение за облицовката на стените, изпълнете я само до дадена височина, например до половината. Така ще спестите, а и ще можете да комбинирате с декоративни елементи над облицовката, от дърво, закачалки, рафтове и др. Можете да окачите на закачалките или да поставите на рафтовете глинени и керамични съдове, фигурки, сувенири.

облицовъчни камъни в кухнята

Източник: http://livinator.com

декорация с камък

Източник: http://essenziale-hd.com

3. Комбинирайки различни камъни, ще постигнете по-оригинален дизайн. Полигонални плочи, плочи от рязан камък, гнайс и други могат да се комбинират, образувайки геометрични елементи, фигури и др.

облицаване на камина

полигонални плочи за облицовка

4. Някои участъци от дома са особено подходящи за облицоване с естествен камък. Те включват мястото около камината, барбекюто, стъпалата. Уютът, създаван от пламъка на огъня, ще е по-голям, когато е допълнен от естествена каменна настилка наоколо.

облицоване на камина

5. Ако домът ви е в селски стил, особено подходящо е да се използват големи камъни, които допълват стила. Това е и стилът, използван от едновремешните зидари.

естествен камък за зидария

Източник: http://decoholic.org

6. Ако домът ви е в модерен стил, е подходящо да изберете каменни плочи с правилни форми, от рязан камък.

облицовка с каменни плочи

Източник: https://sherimartininteriors.wordpress.com

7. Не само подът и стените ще станат по-привлекателни с настилка от естествен камък. Помислете за облицоването на тавана в столовата, кухнята, а защо не и в другите стаи, ако имате възможност да отделите средства и идеята ви харесва.

облицоване на таван с камък

8. Съчетайте каменната облицовка на интериора с подходящо осветление. Така естествената красота на материала ще изпъква повече.

облицовка с гнайс

Източник: http://livinator.com

естествен камък в интериора

Източник: http://www.interiorish.com

9. Съчетанието между естествения камък и елементи от съвременния интериор дава възможност на красотата на камъка да изпъкне още повече. Използването на стъклени врати е пример как с такива модерни елементи може да се допълни интериорът с естествени материали и облицовка от естествен камък.

зидария в интериора

10. Ако стаите в дома ви са големи, с френски прозорци и врати, каменната облицовка ще изглежда още по-хармонично, тъй като ще се получи естествен преход от естествените материали в интериора към природния екстериор.

каменни облицовки

стена от камък

Източник: http://www.minimalisti.com

Облицовката от камък, използвана в интериора, ви дава възможност за различни решения. Освен съчетаване на каменните плочи по форма и подреждане на бордюри по краищата, при настилки, облицовки на стени и др., можете да подредите и фриз, съчетавайки парчета камъни с различни цветове и размери.

И на края – не забравяйте, че мебелировката, завесите и другите елементи от интериора, включително декорациите, също ще допринесат за създаване на общо хармонично съзвучие. Изберете ги в стила, в който сте изпълнили облицовката на дома.

Източник на изображенията: http://livinator.com и др.