10 идеи за камина с естествен камък в къщата

Камината сбира за топли и хладни вечери семейството, влюбени двойки, многобройна компания. За всички това е притегателно място, което се свързва с уюта, със старите традиции за приготвянето на вкусна храна къкреща на огъня. Днес камината е предимно декоративен елемент на дома, но мястото й в този дом е все така важно и тя е желана от всяко семейство.

Естественият камък, като гнайса, предлаган от Валмарг Стоун, е задължителен за камините в съвременните домове. Красотата на естествения материал откроява и най-традиционния дизайн на камина. Ще ви предложим 10 идеи за камини, изградени с естествен камък.

ивайловградски гнайс за камина

Камина, вградена в стената

Този дизайн е удобен с това, че в стената се прави ниша за камината, но конструкцията не се издава извън стената. Много красиво ще изглежда облицоването на цялата стена или на района около камината с камък като ивайловградския гнайс.

гнайс за Камина, вградена в стената

Камина до прозорците

При този дизайн гледката към камината се съчетава с гледката през прозореца. Обикновено камината се изгражда по средата меежду два прозореца, така че да има достатъчно пространство от двете страни. 

идеи за камина

Камина в хола, като самостоятелна конструкция

Камината в хола е типичният избор за връщане към едновремешната обстановка. Такава конструкция може да се използва като преграда, разделяща две зони на хола. Тя е удобна и за използване на задната част, където могат да се изградят праг, използван за сядане, както и рафтове.

Камина с камък в хола

Камина с полица над нея

Това е традиционен дизайн, с използване на полицата за подреждане на декоративни фигурки, снимки и други. Ако имате колекция от декоративни фигури или обичате да подреждате много снимки, това е подходящо решение. Полицата може да бъде изцяло от камък или да се комбинира камък с дървени орнаменти.

камина с естествен камък

Камина в ъгъла на хола

Тази камина не е в центъра на вниманието, но е подходяща за оформяне на кът за отдих около нея. С разполагането й в ъгъла акцентът е върху дивана и холната маса, като основен кът за събиране на семейството. Но кътът около камината също има своето място, особено за уединяване.

Камина с полица над нея

Тясна камина между дивана и креслата

Когато пространството в хола не е голямо, тясната камина е много подходяща за семейства, които държат на този елемент. Разположете дивана покрай едната страна, креслата срещу него, а нишата за камината да бъде в късата стена, между дивана и креслата.

камък за камина

Стена с ниша за камината и телевизор над нея

Облицовайте цялата стена с естествен камък, като предвидите няколко ниши – за камината, за шкафче или шкафчета симетрично от двете й страни, а над тях ниша за телевизора. Така ще се получи композиция, която ще изглежда много стилно на облицованата с естествени каменни плочи стена.

облицоване на камина скамък

Камина комбинирана с аквариум

Такава комбинация е много атрактивна. Големият аквариум, вграден в ниша в стената, е често срещан декоративен елемент, а съчетан с камина на същата стена, ще допринесе за оригинален вид на стената и на цялата стая.

Камина комбинирана с аквариум

Камина, облицована с естествен камък, с декоративни дървени орнаменти

Много ефектно е съчетанието на камъни за облицовка с декоративни орнаменти. За да бъде по-ефектна такава камина, за предпочитане е тя да е самостоятелна конструкция, а не вградена в стена. Декоративните елементи могат да се разположат по ръбовете на конструкцията.

Камина, облицована с естествен камък

Камина в колона

Подпорните колони могат да се използват и за вграждане на камина в тях. Особено ефектно е разполагането на откритата част така, че да заема ъгъла между две от стените.

Камина в колона

Всяко семейство може да избере подходящия дизайн за камина в дома. С облицовка от ивайловградски камък и подходящо разположение тя ще бъде най-оригиналната декорация на интериора.