Дизайн на двора и градината със зеленина и естествен камък

Използването на зеленина в двора и градината е задължително. Така съживяваме екстериора и можем да приложим и дизайнерски талант, за да групираме растенията, така че да постигнем впечатляващ ефект. Когато добавим и пътеки и кътове от естествен камък, това е още една предпоставка за постигане на природна красота, към която да дадете приноса си при разполагането на растенията, пътеките, кътовете.

 

кътове от естествен камък

 

Прикрийте недостатъците на терена

Още едно предимство на съчетанието от зеленина и камък като гнайс от Валмарг Стоун е възможността за прикриване на някои недостатъци на екстериора. Например имате полегат участък в градината, тъй като там започва хълм?

Каскадно посадените цветя и стъпала от ивайловградски камък ще превърнат този полегат участък, който вероятно ви дразни, в атрактивно място за разходки и отмора. Или дворът ви включва хълмче – това е отлично място за изграждане на поточе, водопадче или друга водна атракция, а наоколо можете да засадите цветя или други растения стъпаловидно, на пръстени.

 

гнайс от Валмарг Стоун

 

За разграничаване между пръстените можете да използвате евтин естествен камък – изрезки, познати като кокали гнайс.

Отлична възможност за изграждане на красив кът е и ямата, за която на пръв поглед не можете да намерите приложение. Облицована с естествен камък, тя ще се превърне в басейнче. До него можете да разположите кът за отдих – с каменни пейки и маса.

Как да започнете

Във всички случаи първо трябва да планирате проекта си. Така ще изчислите и колко и какви  материали ще са ви необходими. Освен това трябва да предвидите как ще се подава вода до басейнче или водопадче, ако искате да изградите такава водна атракция.

Как ще разположите елементите, за да не пречат на системите и тръбопроводите

Водосточните тръби могат да наводнят цветната леха, ако я разположите прекалено близо до някоя от тръбите.

Преценете дали след изграждането на басейнчето, пътеките с камъни за настилка и другите  елементи ще имате лесен достъп до водопроводните тръби, ако се наложи оглед и ремонт.

Важно е и разположението на растителността и кътовете за отдих да не пречи на видимостта например към улицата, или към морския бряг, ако имате изглед към него.

 

камъни за настилка

 

При избора на растения вземете предвид къде е и не е сенчесто

Някои растения виреят добре на сянка, други се нуждаят от обилно слънце. Избирайки даден вид растение, преценете дали мястото в двора, където ще го засадите, ще осигурява достатъчно светлина или сянка.

Използвайте растителността, за да заглушите шума от минаващи превозни средства

Ако къщата ви е на място, през което често минават превозни средства, например на централна улица или на изхода или входа на селището, засаждането дори на храсти ще ви помогне да намалите достигащия до вас шум, за да не е толкова дразнещ.

 

декоративни камъни

 

И разбира се, отделете специално внимание за детски кът

Това е чудесно място за децата, затова трябва да отделите голямо внимание за оформянето му.  Пясъчникът е задължителен, а освен него се погрижете да поставите и люлки и пързалка. Трябва да има и тревиста площадка за палатка или къща за кукли.

За атракции за децата можете да използвате стари автомобилни гуми – те са меки и няма да ги наранят.