Само настилките от естествени камъни са устойчиви на износване

Настилките, които дават възможност за лесно почистване, са чест избор на всички, които искат лесно да поддържат пода. Теракота, гранитогрес или плочи от естествен камък като настилка ще ви осигурят необходимата лекота за почистване. С плочите от теракота ще можете да разчитате на разнообразие от цветове, между които да изберете подходящия за цветовата гама на дома ви. Но когато става въпрос за устойчивост, по-добрият избор е плочи от естествен камък – гнайс.

естествения камък

Теракота и гранитогрес – сравнение с естествения камък гнайс

Теракотените плочки не са много устойчиви на износване и съществува риск от счупване, ако върху тях падне обект с голямо тегло. Покритието им се изтърква с времето. Гранитогресът, който е сравнително по-нов материал, се произвежда, като първо се нанася покритието, а след това се изпича, което осигурява по-здрава връзка между покриващия слой и основния материал. Но също както теракотените плочи плочите от гранитогрес се изтъркват в течение на времето, макар и по-бавно от теракотените. Затова тези два материала не трябва да се използват в помещения, които се използват интензивно, в които проникват песъчинки от външната среда. Дори песъчинки постепенно нарушават вида на плочите от теракота и гранитогрес.

В сравнение с тези материали гнайсът като естествен камък предлага гарантирана твърдост и устойчивост на износване. Това естествено свойство го прави предпочитан за настилки, когато искаме да запазим максимално дълго добрия им вид, без досадни следи от износване.

каменни плочи

Предимството на естествения камък като вид

Естественият камък придава на дома по-голям уют, тъй като напомня за близост до природата, в естествените условия на която можете да си отпочинете най-добре. Плочите с естествена форма, предлагани от Валмарг Стоун, са с различни размери, както са различни каменните плочи, които ще видите в планината например. Можете да избирате между златисто-бежов и сребристо-сив цвят. Настилката, която ще бъде изградена от естествени каменни плочи, ще ви напомня за настилките на старите къщи в нашите архитектурни резервати. Не случайно те се посещават от множество чуждестранни туристи, които са очаровани от симфонията, сътворена от естествените материали в тях. Не случайно на земеделското изложение в Париж през март 2016 г. щандът на България е в стил старинна копривщенска къща. Това предизвиква огромен интерес у французите към възможността да отседнат в такива къщи в страната ни. В симфонията от материали, които очароват с такава сила, каменните настилки играят важна роля.

земеделското изложение в Париж през март 2016 г.

Снимка: http://agnews.bg

Устойчивостта на настилката от каменни плочи

Освен чара на естествения материал, който ви връща към природно създадените материали и цветове, каменните плочи притежават още едно предимство, което е дори по-важно от естествената привлекателност. Това е изключителната устойчивост на камъка като материал. Каменните плочи, които предлага Валмарг Стоун, са с дебелина от 1,5 до 4,5 см. Тази дебелина сама по себе си гарантира устойчивост, но и самият материал – естествен камък, е естествено устойчив на износване, независимо от дебелината.

Каменни плочи от гнайс