Приложения на естествения рязан камък

Когато искате да внесете естественост в дома или двора си, естественият камък е незаменим. Той е универсален, използва се за много места, а освен това се предлага в различни форми.

рязан камък

Форми на естествения камък

  • Естествена – многоъгълна, или полигонална
  • Рязан камък
  • Изрезки от гнайс
  • Кокали
  • Зидария
  • Павета от гнайс

Когато решите да използвате естествен камък, трябва да проучите коя от формите посочени по-горе съответства на целта, която си поставяте, и отговаря на техническите изисквания, свързани с нея.

Характеристики на естествения рязан камък

Този вид камък е универсален, тъй като е нарязан на парчета с ширина 10, 15, 20, 25 или 30 см и с дебелина от 1,5 до 2,5 см и от 2,5 до 4,5 см. За дължината няма ограничения, тя зависи от естествената дължина на отломката/ Такъв е камъкът, предлаган от Валмарг Стоун. Освен това фирмата предлага гнайс, който е на плочи с ширина 40 или 35 см и свободна дължина, както и с дебелина от 3 до 5 см.

Цветовете, в които ще намерите естествения рязан камък, са златисто-бежов и сребристосив.

палет с рязан гнайс

Предимства на естествения рязан камък

За разлика от многоъгълния естествен камък, при който формите са неправилни и това затруднява полагането му, естественият рязан камък се предлага на плочи с правилни форми. Това улеснява подреждането на плочите при полагане, за облицовки и настилки.

Цена на естествения рязан камък

В сравнение с необработения многоъгълен камък, рязаният камък е с по-висока цена, тъй като се подлага на обработка за нарязване. Но от друга страна, удобството при полагане на плочите от рязан камък за настилки и облицовки компенсира тази по-висока цена.

Приложения на естествения рязан камък

облицовка с рязан гнайс

Естественият рязан камък е подходящ за облицовки и настилки. Цветовете, в които се предлага, са универсални и ненатрапващи се, съчетани с естествената привлекателност на материала.

Гнайсът, добиван в района на Ивайловград, е особено подходящ за облицоване и полагане на настилки. Освен привлекателността, този камък се отличава със здравина и издръжливост на промени в температурите, което гарантира запазване на добрия вид и здравината на облицовката или настилката.

естестевен камък от Вамарг стоун

Облицоване на водоеми с естествен камък

Можете да облицовате водоема с плочи от рязан естествен камък и да добавите върху облицовката на дъното големи камъни и малки камъчета.

Естествен камък за настилка или пътека в градината

В градината настилката трябва да се отличава с устойчивост на износване от движението по нея, както и издръжливост на натоварвания. За такова приложение е най-удачен изборът на плочи от гнайс с по-голяма дебелина. Още едно предимство на гнайса е грапавата му повърхност, която не дава възможност за хлъзгане. Трябва да прецените дали можете да положите настилката върху терена. Обикновено гнайсът е материалът за настилки, тъй като предоставя по- евтино решение.

облицовка с камък

Различни решения за интериора и екстериора с естествен рязан камък

Естественият рязан камък, особено гнайсът, може да се използва за различни облицовки и настилки в стаи, коридори, на подовете и др. Трайността на материала го прави предпочитан, за да може настилките и облицовките да запазят вида си.

облицоване на стена

Как да разпознаете качествения гнайс

Качественият гнайс не е ронлив. Той не се чупи лесно. Текстурата му е грапава до фина.