Поддържане на настилка от естествен камък

Как да поддържаме настилката от естествен камък е важна информация, която ще ни помогне да запазим привлекателния й вид. За да може да е издръжлива, такава настилка трябва да се запечата добре с подходящо покритие, което периодично трябва да се подновява – най-добре веднъж годишно.

 

Поддържане на настилка от естествен камък

 

Плочите за настилка от гнайсов камък Ивайловград, в златистобежово или сребристосиво, придават красота на всеки дом, в интериора и навън – в двора, в градината, в къта за отдих. Грижете се за тях и ще се радвате на привлекателния им вид дълги години.

Ако ви предстои ремонт на дома или полагане на настилки в нов дом, запознайте се с правилния начин за грижа за каменната настилка.

 

Запечатване на новоположената настилка

Всяка настилка трябва да се пази от действието на водата, особено в райони, където тя е с алкален състав или съдържа минерали. Този вид вода лесно образува петна върху естествените каменни плочи.

В градината в кътовете за отдих и готвене с барбекю е неизбежно разсипването и разливането дори на малки количества продукти.

Затова е важно новата настилка да се предпази чрез запечатващо покритие. То запълва порите в камъка и не дава възможност на разсипани и разлети продукти да проникнат в камъка.

Съветваме ви да избягвате запечатваща смес с лъскав ефект, тъй като така няма да изпъква естествената красота на материала.

Изберете запечатваща смес с матов ефект, която трябва да се нанася веднъж годишно, за да осигурите непрекъсната защита на настилката. Възложете избора и нанасянето на специалисти и се обърнете към Валмарг Стоун за съдействие.

Ако искате сами да се заемете със запечатването, осигурете си валяци и четки за нанасяне на покритието, както и достатъчно време, за да го нанесете внимателно, без да бързате.

 

запечатване на настилка от гнайс

 

Поддържане на външна настилка през зимата

През зимния период настилката е изложена на действието на снега. При падане на сняг почиствайте веднага или по възможност по-скоро, за да не се допусне размразяване и след това замръзване на разтопения сняг в лед. Така ще предпазите настилката от проникване на влага и замръзване до ледено покритие.

 

Поддържане на настилка от гнайс през зимата

 

Почистването на каменна настилка

Настилката от ивайловградски камък трябва да се почиства редовно от замърсявания – прах, листа и други. Така върху повърхността няма да се задържа покритие от замърсяващи частици, което може да образува петна.

Ако все пак се образуват петна, трябва внимателно да изберете препарат за почистване. Потърсете препарати, които се препоръчват специално за естествени каменни настилки. Каквито и химични препарати да използвате, изплакнете мястото на нанасяне колкото може по-бързо, за да не се повреди повърхността от дългото им действие. Ако не сте сигурни, че ще се справите, по-добре използвайте услугите на професионална фирма за почистване. След почистване на петната най-вероятно ще се наложи отново да се нанесе запечатващо покритие.

Помнете! Ивайловградският гнайс е изключително издръжлив на всякакви химични и механични въздействия. Не се поврежда от използването на сол през зимата за разлика от останалите настилки.

 

Почистването на каменна настилка

 

Подмяна на отделни плочи

Ако някоя от плочите на настилката трябва да се подмени, това ще бъде лесно, тъй като едно от големите предимства на този вид настилка е това, че се състои от отделни елементи. Особено лесна е подмяната на камъни, които не са закрепени с цимент или други слепващи смеси. Внимателно извадете плочата, която трябва да се смени, за да не се нащърбят или надраскат съседните плочи.

Поддържането на настилката от естествени камъни изисква усилия, които си струват, защото красотата на естествения материал придава красота на целия интериор или екстериор. Разчитайте главно на специалисти при необходимост от запечатване и почистване на петна, за да запазите нейната цялост и привлекателност.

 

Подмяна на отделни плочи от каменна настилка