Облицовка и настилка с естествен камък – възможно решение за кухнята

Кухнята отдавна не е помещението, което сме свикнали да свързваме с миризма на готвено, трохи, пръски, непретенциозно обзавеждане. Стремежът към уют включва и оформянето на тази така важна за всяко семейство стая. Все повече семейства се ориентират към стилно обзавеждане на своите кухни, а облицовката с естествени материали като ивайловградски камък е предпочитана не само поради привлекателността си. Всеки вид естествен камък носи природна красота, но гнайсът осигурява и практичност, което е много важно за средата в кухнята.

ивайловградски камък

Снимка: https://www.pinterest.com

 

Предимствата на гнайса пред другите естествени камъни

В съвременните домове много популярни материали за облицовка и настилка са мраморът и гранитът. Тук ще разгледаме предимствата на гнайса пред тях.

Мраморът безспорно е красив. Но това е материал, който е мек и шуплест. Той не е водоустойчив, попива лесно вода и други течности, по повърхността му лесно се образуват петна. Въздействието на слънцето е неблагоприятно върху повърхността на мраморните плочи – те потъмняват. Затова не е подходящ за кухнята.

Гранитът е друг естествен материал, привличащ с естествения си чар. Той не абсорбира лесно течности и е издръжлив на екстремни температури. Но гранитните плочи са много тежки. Ако се повреди повърхността на гранитна плоча, такъв дефект не може да се поправи лесно. Още един съществен проблем може да възникне поради това, че гранитът е много скъп материал. Ако държите на гранитни елементи за кухнята, трябва да прецените дали предимствата при използването им са повече, отколкото при гнайса.

А сега ще изтъкнем предимствата на гнайса. Това е материал с голяма твърдост, който не поглъща вода и други течности. Повърхността му е грапава, не се хлъзга. Освен че е издръжлив, това е естествен камък на разумна цена.

естествен камък за кухня

Снимка: https://onurmarblegranite.com

 

Облицовка на стените с гнайс

Облицовката може да не обхваща цялата повърхност на стените. Достатъчно е да облицовате промежутъците между шкафовете, гърба на кухненския плот, стената над мивката. Естественият облицовъчен камък се комбинира много добре с шкафове от дърво.

облицовка на стени с камък

Снимка: https://www.decoist.com

 

Кухнята ще бъде не просто място за готвене и ядене, но и място за срещи с приятели

Това е тенденция, която е все по-честа в съвременните жилища. Обзаведените със стил кухни привличат като основно помещение за срещи със семейството, в тях е приятно да поканите и приятели, когато ви дойдат на гости. Облицовката от гнайс от Валмарг Стоун на стените, гърба на плота, стената над мивката, както и другите елементи с облицовка от ивайловградски гнайс ще привличат вниманието с естествения чар на този материал.

облицовъчен камък застена

Снимка: https://www.decoist.com

 

Съчетайте с подходяща батерия на мивката и дръжки на шкафчетата

За да изградите единна идея за интериора на кухнята, трябва да съчетаете гнайсовата облицовка дори с дребните детайли, като подходяща батерия за мивката, дръжки на шкафчетата и т.н.

от гнайс от Валмарг Стоун

Снимка: https://www.decoist.com

 

Настилка от гнайс

Ако бюджетът ви позволява, настилка от гнайс ще придаде още по-добра завършеност на интериора на кухнята. Качествата на гнайса го правят предпочитан и за настилки. Много интересни решения ще постигнете с паветата, предлагани от Валмарг Стоун – класическите павета са много атрактивни като елементи за подово оформление.

ивайловградски гнайс за настилка

Снимка: https://www.imagenesmy.com