Ограда от камъни

Мнозина избират ограда от камъни за двора си, като решение, което съответства на естествените черти на околността, а освен това е лесно за поддържане. Решението е лесно и все по-популярно, тъй като всички се стремим към естествени материали за всеки елемент от дома и двора си, но лесно ли е самото изграждане?

ограда от камъни

Лесно ли е да изградим ограда от камъни

Звучи лесно, но на практика отнема доста време, до няколко дни. Причината е, че естествените камъни трябва да се съчетаят по форма, за да създадат заедно впечатлението, което дават каменните огради на селските къщи от миналото. Често причината да се спрем на решението ограда от естествени камъни е целта ни да изградим по-приятно естетическо решение, а в много случаи искаме оградата да върши работа и на подпорна стена, за задържане на почвата или терасираме местото.

Какво трябва да знаем, за да изградим оградата от камъни без проблеми и тя да остане солидна

  • На първо място, работейки с камъни за зидария, трябва да помним, че те са тежки и ако паднат върху краката ни, могат сериозно да ни наранят.
  • За да не се преуморим и да претоварим кръста си, е по-добре да използваме количка за пренасяне на камъните.
  • Преди да започнем самото изграждане, е добре да очертаем план, за да ни е абсолютно ясно как искаме да изглежда готовата ограда.

Процесът на изграждане

  • Първо трябва да поставим колчетата, които ще маркират линиите на оградата. След това трябва да ги свържем с канап и ще имаме грубите очертания на оградата.
  • След това трябва да направим достатъчно дълбок изкоп. Правилото е изкопът да е малко по-широк от самите камъни.
  • Да запълним изкопа с чакъл и да го изравним. Много е важно да се постигне отлично изравняване, за да осигурим стабилност и дълготрайност на оградата.
  • Когато започнем да нареждаме камъните, трябва да внимаваме много, за да паснат добре един с друг. Правилото е да започнем с най-големите камъни, а след това да наредим големи, средно големи и малки камъни. Камъните трябва да пасват едни с други като късове от пъзел. За да паснат по-лесно, можем да ги дооформим с длето и чук.
  • При изграждането трябва да създадем наклон на оградата назад. За целта всеки следващ пласт камъни трябва да се издава назад около 2 см. Така оградата ще може да се противопостави на гравитацията и да остане изправена.
  • Накрая, след като сме достигнали желаната височина, трябва да наредим големи камъни най-отгоре. Добре е тези камъни да са обърнати нагоре с плоската си страна, за да постигнем завършеност на оградата.

Оградата от камъни може много добре да се съчетае с изграждане на каменни настилки в двора, за които да се използва рязан гнайс  или полигонални плочи.

Следващото видео показва как се изгражда ограда от камъни.