Ограда от дялан камък

Оградата от дялан камък е здрава, солидна и по старинному впечатляваща и красива. С дялани камъни от Валмарг Стоун тя ще краси екстериора ви, а с ваши собствени идеи или идеи на дизайнер ще я превърнете в оригинална конструкция, която може да съперничи на най-красивите старинни огради в българските градове резервати.

Дяланите камъни от Валмарг Стоун са с правилна форма и размери 20 на 20 см. Правилната форма улеснява подреждането им, така че ако предпочитате метода „Направи сам“, няма да ви е трудно да се справите сами със зидането. Освен това ще изпитате удоволствието да сте майстори на оградата си, а и близките и познатите ви ще оценят майсторството ви.

Ограда от дялан камък

Снимка: https://www.pinterest.com

Височината и дебелината на оградата

В зависимост от това, дали предпочитате оградата ви да има защитна функция, или да е декоративна и разделителна като подпорна стена, можете да изградите висока или по-ниска ограда. В зависимост от целта на оградата ще решите и каква да бъде дебелината й.

Осигурете здрава основа за оградата

Здравата основа е гаранция за стабилността на оградата. Започнете с бетонова основа, чиято дълбочина трябва да е между 40 и 50 см. Ако искате да се справите без бетон, другият вариант е дренаж с камъни.

Ако планирате по-солидна ограда, с дебелина около 70 см

Препоръчваме ви да издигнете оградата чрез двулицево зидане. Това ще осигури стабилността й. В средата можете да насипете трошен камък и да го споите с циментов разтвор. С арматурна мрежа ще допълните стабилността.

Можете да започнете и с арматурната мрежа. От двете й страни наредете дяланите камъни. След това в средата излейте бетон.

Превърнете оградата от дялан камък в оригинално творение

Вложете в дизайна виждането си за привлекателност на оградата. В нея можете да вградите колела от каруца или други елементи от дърво или желязо. Ако вградите статуя в оградата, това също ще впечатлява. Можете да вградите и няколко еднотипни статуи, които да разположите на еднакви разстояния, например в центъра на всяка страна на оградата.

Каменна ограда

Снимка: https://www.pinterest.com

Ако искате да имате изцяло каменна ограда, направете дизайн на фигура от малки камъчета, каменни изрезки – кокали, и др. Валмарг Стоун предлага кокали и изрезки от гнайс, които можете да използвате за фигурите. Те могат да бъдат цветя, дървета, геометрични фигури и други.

Ъглите на оградата – места за декорация

Ъглите на оградата са чудесни места, в които да поставите акценти – саксии, които също можете да изградите от камък, или декоративни кулички.

Каменна ограда с кът за отдих

Изградете към оградата пейка, която ще бъде част от кът за отдих. Това може да бъде ниша от вътрешната или от външната страна. Допълнете пейката – каменна или дървена, с масичка – също каменна или дървена, в съответствие с пейката.

каменни изрезки за ограда

Снимка: https://www.pinterest.com

Вратата – още един основен елемент на оградата

Не забравяйте за декорация над вратата. Това може да бъде арка, също от дялан камък.

Ако комбинирате каменната ограда с метална декоративна решетка, тя ще се допълни чудесно с метална врата със същите декоративни елементи.

каменна ограда