Облицовка на кладенци с естествен камък гнайс

Кладенецът е бил едно от важните съоръжения в двора в миналото. Той осигурявал вода, а предлагал и достатъчно хлад за изстудяване през лятото. И днес кладенецът може да се използва за тези цели, особено за изстудяване – напитките се охлаждат до приятна, но не прекалено ниска температура. А Валмарг Стоун ви добавя още една причина да си изградите кладенец – да направите двора си по-привлекателен.

 

камъни за кладенец

 

Малко история – кладенците на славяните

До началото на 20 век кладенците на славяните представлявали дървени рамки, предимно от дъб. Покривали се с капаци, а над рамката имало лост за изпомпване на вода. В почти всяко село имало извор. Много от изворите имали лечебни свойства, затова там строели кладенци, изградени и облицовни с камъни.

За изтегляне на кофите се използвали и животни, които теглели въжето.

 

облепване на кладенец с камъни

 

Днешните кладенци

И днес мнозина строят кладенци в дворовете си, за да имат вода, но също и да си върнат част от романтиката на миналото, със скрибуцането на макарата и ваденето на кофата с вода от кладенеца, особено приятно в горещите летни дни.

 

кладенец с камък гнайс

 

Дълбочината на кладенеца

Ако искате само декоративна горна част, ще си спестите копаене. А ако знаете, че ще достигнете до вода на дадено място, и искате да имате истински кладенец, трябва да се запасите с материали и да започнете изкопаването.

 

Материалите за кладенеца

Материалите включват бетон за основната конструкция и дървен материал за капаците. Ако искате да изградите и покривче, трябва да предвидите и керемиди. А за облицовка ви препоръчваме камък от Ивайловглад. Независимо дали ще използвате плочи или изрезки, кладенецът ви ще искри в сребристосиво или в златистобежово. Облицовката с гнайс можете да допълните с масичка или плот, покрити с гнайс, или да оформите пътека от гнайсови плочи от дома до кладенеца.

За горната част трябва също така да предвидите макара и верига, както и кофа, за да може цялостният ансамбъл да е завършен.

Ако кладенецът ви ще бъде само декоративен, можете да оформите само цилиндричната горна част, без макарата, веригата и покривчето. Често за декоративни кладенци се оформя арка над цилиндричната част. Облицовайте и нея с гнайс от Валмарг Стоун, за да постигнете завършеност.

 

гнайс за облицоване на кладенец

 

За вадене на водата можете да използвате помпа

Електрическата или механична помпа е друго решение за вадене на водата. Изборът зависи от предпочитанията ви.

 

Не е необходимо разрешително, но трябва да регистрирате кладенеца

Според нашите закони не е необходимо предварително да получите разрешително за кладенеца. Но ще трябва да го регистрирате.

Няма да е необходимо да плащате месечни или годишни такси, няма да е необходимо монтиране на водомер. За информация, законът разрешава използването на до 10 кубични метра вода в денонощие от кладенец.

 

Важно е да знаете за особеностите на кладенчовата вода

Водата от кладенците обикновено е с по-високо съдържание на минерали, отколкото чешмяната вода. Ако ще я използвате за пиене, трябва да я пречиствате или да я преварявате.