Настилка за градина

Настилката в градината е важен елемент от целия екстериор на дома. Изборът на подходящ материал зависи от разположението и натовареността, която трябва да поеме.

 

Подходящи материали за настилка

  • Тухла – Използват се специални тухли за павиране, които са издръжливи на топлина, студ и блага. Поради правилната им форма са лесни за монтаж и поддръжка. Могат да се полагат на суха настилка върху пясъчна основа или да бъдат върху бетон.
  • Оцветен бетон – Оцветяването на бетона става като се добави пигмент към разтвора при неговото приготвяне. Така може да се съчетае настилката по цвят с цялата обстановка. Поддръжката на бетона е лесна и позволява почистване чрез измиване.
  • Чакъл – използва се като по-евтин вариант за запълване на различни по форма и големина повърхности. Предимството на този вид настилка е, че действа като естествен дренаж, позволявайки водата да се оттича в почвата, без да се дописка ерозия. Единственият недостатък е в трудната поддръжката – трудно се почиства, задържа листа и сняг през зимата.
  • Каменни плочи – тикли – Монтират се върху пясъчна основа, като във фугите може допълнително да се засади трева. Необходимо е да се използват плочи с еднаква дебелина, която трябва да бъде съобразена с натоварването на настилката. Размерът на плочите зависи от площта, която ще покриват – за по-големи площи е добре да използвате тикли с по-големи размери. Тази настилка придава по-красив и разчупен вид на градината.

Каменни плочи - тикли

  • Рязан камък – гнайс – Тази настилка е много здрава и стабилна. Плочите се поставят върху основа от чакъл, бетон и хоросан. Поддръжката е лесна, тъй като настилката може да се импрегнира и да се измива.

Рязан камък - гнайс

  • Екстериорни плочки – Това са готови керамични или бетонни плочки, които се предлагат в различни правилни геометрични форми с различен цвят и размер.
  • Бетонови павета – По-лек и евтин материал от тухлата. Монтажът може да е сух – върху пясъчна основа или свързан с хоросан.
  • Щампован бетон – След като се излее бетона може да се щампова допълнително в различни фигури с помощта на мистрия. Шарките могат да наподобяват на калдаръм, плочник и др.

Начини на поставяне на настилките за градина

 

Поставяне върху бетонна основа

 

Каменните настилки се изграждат върху предварително армирана бетонна основа. Основата трябва да е предварително добре измита прах и други частици, като остане влажна. Тиклите се залепват с теракол или цименто-пясъчен разтвор в съотношение 1:2. От същата смес се поставят фугите, като за равномерното разстояние на фугите се поставят при нареждане на плочите парченца от гнайс или дървени трупчета.

Накрая камъните се почистват с телена четка и се импрегнират, за по-голяма издръжливост.

Поставяне на суха настилка

За сухата настилка обикновено се използват полигонални плочи от неоформен гнайс. Важно изискване е всички камъни да са с еднаква дебелина. Основата също трябва да е равна като предварително се нивелира. Върху пясъка се нареждат камъните, между които се оставя разстояние фуги, които след това могат да се запълнят с пръст и семена на дребни цветя или трева.