Мозайка от камъни за пътечка в градината

Когато оформяте пътечката в градината, отделни участъци, в които изградите мозайка, ще й придадат оригинален вид.

настилка за пътека

Снимка: https://www.pinterest.com

Използвайте остатъци от материали от ремонта

Мозайката е чудесен начин да използвате остатъци от материали, плочки, фаянсови и теракотени плочи. Няма значение каква форма имат късчетата от материали. Облите камъчета на морския бряг също могат да послужат за създаване на мозаечен дизайн.

настилка от камък

Снимка: https://www.pinterest.com

Валмарг Стоун предлага изрезки и каменни плочи – възползвайте се

Изрезките от гнайс, които предлага Валмарг Стоун, също са подходящ материал за мозайки. Те са в два цвята – златисто-бежов и сребристо-сив, така че можете да помислите и за съчетаване на изрезки от двата цвята.

естествен камък за пътека

Снимка: https://www.pinterest.com

За по-красива пътечка можете да купите полигонални плочи с естествена форма, предлагани от Валмарг Стоун. Те, както и изрезките, са в два цвята: златисто-бежов и сребристо-сив. Дебелината им е 1,5 – 4,5 см, така че са чудесно решение за настилка на пътечката.

мозайка от камъни

Снимка: http://www.thezooom.com

Как да отрежете парченца от плочи и плочки

Валмарг стоун предлага услугата нарязване на плочи по предварително зададени размери. Освен това в строителните хиперваркети се продават машини за рязане, така че ако освен за мозайката ще ги използвате за рязане при следващи ремонти, това е оправдан разход.

алея от камъни

Снимка: https://www.pinterest.com

Ако гнайсът ви е нарязан на по тесни ивици, след това можете внимателно да отчупвате квадратчета едно след друго, използвайки клещи. Така, дори и от ремонта да не са ви останали малки парченца плочки, ще получите достатъчно квадратчета за мозайка. Ако купите по няколко плочки от различни цветове, ще имате материал за цветна мозайка.

настилка от камък

Снимка: https://www.pinterest.com

Дизайнът на мозайката

Можете да създадете сами дизайна или да изпълните мозайката във фигури от модел, който ви е харесал. Можете да съчетаете големи каменни плочи с участъци с мозайка от дребни камъчета, парченца фаянс, теракота, гранитогрес или мрамор и др. Най-лесно е да постигнете геометрични елементи, квадратчета, овали, спирали, но можете да опитате и с цветя, плодове и други форми.

гнайс за настилки

Снимка: https://www.pinterest.com

Цветовете в мозайката

Можете да оставите естествените цветове на плочите, изрезките и парченцата. Можете и да боядисате части от мозайката. За да запазите боята и да накарате мозаечните сектори да блестят, след завършване на пътечката е добре да ги покриете с безцветен лак. Периодично трябва да нанасяте ново покритие, за да поддържате цветовете и блясъка.

камъни за пътека

Снимка: https://www.pinterest.com

Спояването на елементите и запълване на фугите между тях

Строителното лепило е подходящо за свързване на камъчетата и парченцата в мозаечния дизайн. Фугите между тях можете да запълните с фугираща смес. Тя може да е в избран от вас цвят, от предлаганите на пазара, за да добави цветност или да е в тон с мозаечния дизайн.

пътека то камъни

Снимка: https://www.pinterest.com

Съчетайте мозаечните елементи на пътечката с подобни елементи на маса, стена и др.

Пътечката в градината е част от общия дизайн. Съчетайте мозаечните елементи в нея с мозаечен дизайн върху масата в градината или мозаечно пано върху външната стена на дома.

настилка с естествен камък

Снимка: https://www.pinterest.com