Комбинации от габиони и гнайс за освежаване на екстериора и по-голям уют

Гнайсовите елементи на екстериора са красиви допълнения с настилка и облицовка в двора и градината с гнайс от Валмарг Стоун. Те се отличават с дълготрайност и красота в златисто-бежовата и сребристо-сивата гама.

Ако сте заделили по-скромен бюджет за преобразяването на екстериора около дома си, комбинирайте пътеки и кътове с гнайсова настилка и габиони.

 

габиони и гнайс

 

Габионите – композиции с метални мрежи в различни форми

Най-често можем да видим габиони край пътищата – те са запълнени с дребни камъчета метални мрежи, които служат като подпорен елемент.

Но металните мрежи дават възможност за създаване на най-различни форми – кубове, цилиндри, дори и форми на животни. Не е задължително да ги използвате само за подпорни цели. С габиони в двора и градината ще разнообразите екстериора. А съчетаването с гнайсови настилки на пътеки и кътове е въпрос на избор. Така общата стойност на проекта ви ще бъде по-ниска.

 

Габиони

 

Запълването на габионите с камъчета

Запълването можете да осъществите с камъчета. Не е необходимо камъчетата да са скъпи. Можете да ги съберете и сами, например край морския или речния бряг. Ако искате да започнете с един-два габиона и ако те са малки декоративни фигури, няма да са ви необходими много камъчета.

 

габиони с камъkr

 

Видове габиони, които можете да изградите

Ако трябва да изградите опорна стена на склон, габионите са решението. След изграждането можете да комбинирате тези композиции от камъчета с гнайсов бордюр.

За маса в градината можете да изградите габион във форма на паралелепипед и отгоре да поставите плоча, облицована с гнайс.

Около дърветата най-подходящо е да изградите цилиндрични габиони. След това допълнете с бордюр от гнайсови плочи или кокали.

 

 

Фигурите на животни са по-голямо предизвикателство, но тук освен камъчета можете да използвате и декоративни елементи за готовите композиции: поставете допълнително очи, оформете усмивка на габиона костенурка или мече. Гнайсовата настилка около фигурите ще направи композициите по-привлекателни. А ако изградите и малки пейки-габиони в близост до фигурите, децата ви ще превърнат тези кътове в любимо свое място.

 

габиони и настилка от гнайс

 

Навес за колата в двора на вилата, със стени от габиони и настилка от гнайс

Още една лесно осъществима идея, която е практична и ще ви улесни и по отношение на общата цена, е навесът в двора на вилата, в който да прибирате колата. Изградете стените от габиони. Настилката от гнайс ще ви предложи здравина и солидност, а стените от габиони ще осигуряват добър заслон за колата.

 

стени от габиони

 

Изкуствено езерце от габион – лесно и впечатляващо

Цилиндричният габион с кухина в средата, в която да поставите варел или дори по-голям леген, ще ви осигури възможност за лесно оформяне на красиво езерце в градината. То ще бъде особено привлекателно за децата. С камъчета и декоративни елементи във водата, както и с декоративен гнайсов бордюр и пътека от гнайсови плочи до него, езерцето ще привлича и радва. Добре е да поставите и чадър за защита от слънцето в горещините – ако това е чадър с чупещо се рамо, можете да вмъкнете дръжката му отстрани на варела или легена.

 

Предимствата на габионите

 

Предимствата на габионите

Освен евтината цена габионите имат и друго предимство. Поради това, че са запълнени с камъчета, те няма да задържат вода. Освен това, ако сте ги оформили като пейки, достатъчно е да изнесете необходимите възглавници, когато ще си почивате в двора или градината върху тези пейки. След това, когато се прибирате в дома, ще приберете и възглавниците. Така при евентуален дъжд възглавниците няма да се намокрят, а водата ще премине през камъчетата и няма да се задържи в самите пейки-габиони.

 

габиони подпорни стени