Каменни корита ръчна изработка за декоративни чешми в градината

Чешма в градината! Кой би се отказал от това удобство? Затова наред с беседката, барбекюто, детския кът чешмата – удобство за миене, пиене, разхлаждане в летните горещини, е основна необходимост.

 

Каменни корита ръчна изработка

 

Чешмата открай време присъства в дворовете, не само като водно съоръжение, но и като декоративен елемент. За да блести с привлекателност, да привлича погледите на гости и минаващи край двора, покриването с облицовъчен камък е първата стъпка. А ние ви предлагаме да се върнете в старинния бит и да направите дизайна на чешмата на двора още по-красив, с корито от естествен камък ръчна изработка.

 

Как да се сдобиете с каменно корито

Най-удобно е да използвате старо корито, забравено в мазе, плевник, селска къща. Но не всички могат да се похвалят с такива находки сред старите неща, събирани десетилетия. А и новото каменно корито свети с очарованието на новосъздадено бижу. Много привлекателни са разцветките на гнайс от Валмарг Стоун, в сребристосиво и златистобежово. Независимо дали оформлението на двора е в съвременен стил, или залагате на старинните традиции, с каменни плочи и много здравец, чешмата с гнайсово корито ще се впише лесно и красиво в общия дизайн. Поръчайте корито ръчна изработка от Валмарг Стоун.

Старинните чешми с каменни корита, намиращи се на площади, са имали две-три свързани корита, за да може и добитъкът да утолява жаждата си. Това е идея, която може да ви допадне, ако дворът ви е голям и има място за такива корита. Още по-ефектно е да разположите коритата амфитеатрално.

 

корито за чешма

 

Корито с отвор за оттичане или с улей в горната част

Оттичането на водата е важно удобство при чешмата. Ако предпочитате отвор в долната част, през който да се оттича водата, трябва да уточните това при поръчката на дялано корито.

Ако предпочитате улей в горната част, по който водата се оттича надолу, като малко водопадче, също трябва да включите изискването за такова оттичане в поръчката.

 

каменно корито от Валмарг

 

Поставяне и закрепване на коритото

Коритото може да се постави върху земята, а можете и да го закрепите на метални крачета или каменни блокчета. Ако коритото е повдигнато, влагата под коритото ще може да се изпарява лесно.

 

Облицовка на горната част на чешмата

За горната част на чешмата, където ще минава тръбата за вода, е важно да предвидите облицовка. Изберете гнайс в цвета на коритото и облицовайте с изрезки, за да можете лесно да напаснете отделните камъчета и да не се налага да режете, което би било необходимо при големи плочи.

 

чешма с каменно корито

 

Допълнителен дизайн и декориране

Засадената зеленина около чешмата с корито от камък Ивайловград ще ни пренесе в старовремския български бит, заедно с метална верига, на която да окачите менче за пиене на вода. Тук е и мястото на каменни кашпи, глинени стомни и други керамични съдове. А за да запазите къта на чешмата с корито от ивайловградски гнайс от дъжд, изградете навес, покрит с турски керемиди. При желание можете да поместите цял кът за хранене и отдих под навеса, в който чешмата ще заема централно място.