Как да направим мост със суха зидария от естествен камък

Старите традиции за зидане на каменни мостове

Старите майстори на мостове са работели по изпитани и традиционни методи, с които са изграждали здрави и издръжливи съоръжения. Каменните мостове са наистина издръжливи и затова устояват на проверката на времето. И до днес останали те са  част от културното и историческо наследство на страната ни.

В миналото камъкът е бил най-здравият строителен материал, който се е използвал за изграждане на пътища, съоръжения, крепости, къщи и мостове. Добиваните естествени камъни са се използвали в суров вид или след обработка с изчукване и оформяне. Използвали са се както големи скални блокове, така и по-малки скални късове от гранит, мрамор и гнайс.

При изграждането на мостове се използват най-често дялани камъни, а на най-видните места се слагат понякога и декоративни камъни, за да се предаде завършен и по-красив вид. Зиданите мостове още от древността се изграждат със сводова конструкция, която може да има отвори за няколко водостока или само един в зависимост от дължината. При строителството им обикновено се използва спойващ разтвор за зидарията, но има вариант за изграждане на мост единствено със суха зидария.

Изграждане на мост със суха каменна зидария

Мостове, изградени със суха зидария се срещат обикновено там, където натоварването не е голямо и разстоянието, което трябва да покрият е по-малко. Този тип мостове са подходящи за паркове, алеи и градини, където се цели още внасянето на декоративен елемент и красота от присъствието на естествения камък в екстериора.

Първата стъпка е да се подготви от дървен материал специален сводест кофраж, който предава формата на извивката на бъдещия мост. Около него ветриловидно се подреждат по-големи плоски камъни за зидария.

зидария от естествен камък

Камъните се подреждат от късата им страна, така че да се застъпват и леко разминават в редовете, което се получава естествено, тъй като се използва неоформен камък за зидария.

камък за градеж

Паралелно с това се подготвя и основата на пътеката към моста, за да се изгради до необходимия наклон.

мост от естествен камък

За да не се получава голяма денивелация, може да се поставят и стъпала с по-големи плоски камъни или полигонален гнайс за настилки.

гнайс за настилки

Мостът продължава да се изгражда цялостно, като камъните се поставят в хоризонтална посока както над извивката, така и над страничните подходи от пътеката, до достигане на обща равна горна повърхност.

суха зидария от камъни

Следващата стъпка е да се махне кофражния шаблон като се използват лостове за внимателно приплъзване и освобождане.

мост в градината

Накрая се извършват довършителните работи по горната повърхност на моста, поставят се равни и плоски камъни като гнайс от Ивайловград за настилки, който е много подходящ поради голямата си издръжливост.

гнайс от Ивайловград за настилки

Така имаме вече едно красиво и здраво съоръжение, което може да бъде както практично и полезно, така и да създаде неповторим архитектурен акцент в градината, който да остане за бъдещите поколения.