Как да имате дълготрайна настилка от естествен камък

Естественият камък има не само красота, но и дълготрайност. Гнайсът, предлаган от Валмарг Стоун, ще ви предложи впечатляваща привлекателност и качество. Независимо дали ще изберете плочи или павета, трябва да се погрижите за основата под настилката. Подходящата основа ще ви гарантира и допълнителна здравина и стабилност на подовете в дома ви или на каменната настилка в двора или градината.

 

естествен камък за настилки

Важно е подовата повърхност да се почисти добре

Преди да започнете настилането на подовете, трябва много добре да почистите повърхностите им от прах и дребни частици. Важно е също така да не са замърсени с маслени петна.

Какви основи можете да изберете за каменния под
•    циментов хоросан
•    пясък
•    адхезивни материали

Циментов хоросан

Това е най-често използваната основа за каменен под от гнайс. Самият хоросан е смес от пясък, вода и свързващ материал. Естествено в циментовия хоросан за свързване се използва цимент – портланд, бял или сив. Можете да приготвите хоросана или в бетонобъркачка, или да разбъркате съставките с лопата. Полученият хоросан се отличава с голяма твърдост.

Нанесената основа трябва да е с дебелина най-малко 4 см, но ако структурната основа на пода е по-грапава, е по-добре дебелината да е по-голяма.

Преди да положите гнайсовия материал, поддържащата основа трябва да се навлажни, особено ако времето е горещо или ако е от изсъхващ материал.

За да се осигури възможно най-голям контакт на основата с гнайсовите плочи или павета, Валмарг Стоун ви препоръчва да нанесете върху хоросановата основа тънък слой цимент, както и да нанесете върху всяка гнайсова плоча или всяко паве тънък слой цимент непосредствено преди да ги поставите.

 

камъни за настилка

Основа от пясък

Валмарг Стоун ви препоръчва тази основа за външни участъци – места като балкони, тераси, градини. Предимството на тази основа е възможността за лесна смяна на плочите и паветата и лесно донаместване. Пясъкът е материал, който дава възможност за регулиране на слоя и на дренажа. Препоръчваме ви пясъчната основа да е с дебелина между 3 и 5 см.

При тази основа е важно да не се допуска голяма влажност. Затова теренът под нея трябва да е компактен и да е с добро дрениране. Самото поставяне се извършва чрез набиване, особено при паветата. Отгоре се нанася отново пясък, за да уплътните междините и да изравните настилката, и се полива с вода, за да уплътните фугите.

За по-голяма стабилност можете да използвате адхезивни материали или опорни елементи. Опорните елементи трябва да се поставят 24 часа след поставянето на гнайсовите плочи или павета.

Адхезивна основа

Този вид основа не се използва често. Ако решите да закрепите гнайсовите плочи или павета с адхезивни материали, нанесете на тънък слой както върху основата на терена, така и върху всяка плоча или паве.

Ако по каменната настилка ще преминават и паркират по-тежки превозни средства
Ако върху гнайсовата настилка ще преминавате с по-тежки превозни средства, например микробус или камион, и ще паркирате върху нея. препоръчително е под каменната основа да се положи армиран бетон. Така ще осигурите достатъчна стабилност и дълготрайност на настилката.