Какъв естествен камък да изберем – рязан или неоформен (полигонален)

Естественият камък все по-често намира приложение в домовете, поради красотата си. Можете да избирате между рязан камък, с правилна форма на плочите, и полигонални плочи, които са с неправилна форма. Валмарг Стоун ви предлага и двата вида. Когато правите избора си, трябва да вземете предвид предимствата и ограниченията на двата вида.

 

Какъв естествен камък да изберем

 

Да започнем с цената

Цената е един от основните фактори при избора. Ако той е водещ, по-оптималният избор е полигонални плочи, тъй като те са по-евтини. От друга страна, правилната форма на рязания камък ще улесни подреждането и пасването. Трябва да прецените дали за вас е по-важно проектът ви да излезе по-евтин, или да сте улеснени при подреждането.

 

Ако ще полагате естествен камък върху бетон за настилка

За постигане на здравина на настилката в двора е добре първо да се положи бетон, а отгоре да се подредят плочите от естествен камък. Камъкът е по-издръжлив от бетона, а и каменната настилка е много по-красива. При полагане на покритие от каменни плочи върху бетон рязаният камък ще ви улесни с по-лесното подреждане. Така няма да останат пролуки между плочите, през които да се вижда бетонът.

От друга страна, неоформеният камък е с по-голяма дебелина, което е важно предимство за настилка.

 

полигонални плочи

 

Естественият камък за облицоване

Облицоването с камък, независимо дали като части от ограда или стена, или цялостно решение в старинен стил, е чудесен избор за внасяне на естествено очарование в интериора и екстериора. Ако каменната облицовка ще бъде само в части от ограда или стена, за по-лесно пасване с другите части рязаният камък отново е по-практичен избор. От друга страна, ако предпочитате естествената красота с неправилни форми на каменните плочи, непременно изберете полигонални плочи. Ще отделите повече време за подреждане и пасване, а можете да допълните и с кокали. Всичко зависи от дизайна, който искате да постигнете.

За цялостна каменна облицовка за ограда или стена е по-добре да изберете камъни с по-голям размер.

 

неоформен камък

 

Декоративни елементи от естествен камък – с рязани или полигонални плочи

Декоративните елементи от естествен камък имат своето място в интериора, за плот на маса, като елемент върху стена, или като част от двора. И тук трябва да прецените дали декоративната схема ще бъде с правилни форми, например правоъгълници – тогава е подходящ рязаният камък. Ако предпочитате по-оригинален дизайн, изберете полигонални плочи – те ще ви подскажат какви орнаменти да създадете. И тук Валмарг Стоун препоръчва комбиниране с кокали, които са подходящи за оформяне на малките детайли в дизайна.

 

облицовка с кокали

 

Правилните форми или уникалността на каменните плочи, оформени от природата

Валмарг Стоун ви предлага очарованието на естествения камък в два вида плочи, които ще ви подскажат различни решения за облицовка, настилка и декоративни елементи. На практика всеки камък е уникален и има своята красота. Тя се запазва и при правилните рязани камъни, и при полигоналните.

За тези, които търсят по-евтино решение, комбинирано с уникалност на камъните, пологоналните плочи са определено за предпочитане.

За тези, които планират да отделят повече средства за настилката, облицовката, орнаментите, а освен това предпочитат по-лесното подреждане с плочи с правилна форма, Валмарг Стоун препоръчва рязания камък.