Инструменти за работа с камък – рязане, обработка и лепене

Камъкът е изключително твърд материал и изисква необходимите инструменти за рязане, отделяне на парчетата от каменната маса, а след това при обработката на каменните плочи се използват чукове и длета за фина обработка. Когато материалът се обработва за рязан камък и трябва да се получат размери, зададени от клиентите, се използват и съвременни машини с цифрово управление и цифрови шаблони. Така тези, които са готови да осъществят своя проект с камък – облицовка или настилка, получават качество и отлично пасване на размерите на каменните плочи.

Нека разгледаме първо инструментите, с които се реже камъкът и се обработва на етап грубо оформяне, а след това ще се спрем на различните инструменти за обработване и заглаждане.

 

обработка на камък

 

Рязане и грубо обработване на каменния материал

В тази индустрия се използват инструменти от няколко категории:

  • инструменти за удряне – брадвички и чукове
  • инструменти за грубо обработване, за да се оформи блок с размер, който е необходим за по-фина обработка – клинове и други инструменти
  • режещи инструменти – длета от различни видове, които са или пневматични, или са ръчни
  • диамантени инструменти, които се монтират на устройства с голяма мощности и се използват понякога през целия процес на обработка на дялания камък, от грубата обработка до окончателното оформяне.
  • Абразивни инструменти за премахване на външния слой – дрелки, триони, режещи и стържещи колела, водоабразивни уреди и други.

По-нататък могат да се използват и лазерни режещи инструменти, при които се постига отделяне на набелязания блок чрез комбинация от висока температура и охлаждаща вода. За отделяне на големи плочи могат да се използват и машини с диамантена тел.

 

обработен камък

 

Нека сега разгледаме накратко най-основни инструменти за обработка и рязане

  • Секачи

Те са метални длета за цепене и за обработване на камък. Материалите, от които се изработват, са различни. Длетата от хром-ванадиева смес се отличават с висока издръжливост  и са подходящи за всякакъв вид обработка на рязани камъни. Металните ками са подходящи за довършителни каменоделни работи.

  • Дискове за рязане

Изработени са от диамантени сплави и са с висока устойчивост. Изборът се прави въз основа на материала, който ще се реже, и в съответствие с това се избира височината. Важен принцип е да се следва стрелката за посоката на въртене на диска.

  • Ръчни чукове

Те могат да бъдат метални и гумени, с различно тегло, за по-груба и за по-фина обработка.

  • Пневматични чукове

Електрическите пневматични чукове ускоряват и улесняват обработката. При тях се постигат хиляди удара в минута с края на чука и така се постига гладък и последователен процес на отделяне, който може да се прилага и при по-големи повърхности.

  • Инструменти, използвани при лепенето

При лепенето на облицовки от естествен камък се използват различни инструменти – гумени чукове за създаване на сцепление, без да се нарани повърхността на камъка и телени четки, с които се почиства тераколът от камъка.

 

обработване на рязан гнайс