Избор на естествен камък за облицовка и настилка

Използването на различни плочи от естествен камък е придобило голяма популярност за направата на настилки и облицовки на къщи. Предлагат се какви ли не разновидности – от полирани варовикови или мраморни плочи до късове варовикови скали, които са претърпели силна ерозия по време на своя хилядолетен престой на открито.

естествени камъни за облицовка и настилка

Избор
Най-търсени са различните полигоналните каменни плочи. Трудно е човек да се ориентира сред многообразието, включващо конкретен вид на камъка, структура, оцветяване, дебелина и площ на плочите,твърдост. По правило те се продават на палета , така че обикновено  се разбира какво точно сте купили, когато го платите и занесете вече вкъщи, затова е важно да търсите коректен производител и търговец.
Палета
Едно пале с естествени камъни за облицовка побира приблизително между 22 и 25 реда. Материалът от всеки от тези редове, трябва да покрие площ от поне един m². С плочите, купени в едно пале, ще покриете не по-малко от 20 m², ако качеството им е добро и не са прекалено много дребните парчета, които са платени, но на практика са неизползваеми.
Търсене
Търсенето на естествен камък за настилки и облицовки придобива по-голяма популярност с идването на демокрацията и отприщването на частната инициатива. Цепят се и се и продават най-разнообразни материали. Естественият камък намира и добър пазар в чужбина.

плочи от естествен камък

Дебелина според предназначението
По предназначението си каменните плочи се делят на две основни групи.

За облицовка на стени, колони, декоративни зидове, цокли и др. се ползват плочи от гнайс, които са с дебелина между 2 и 3 сантиметра. С такива тикли, придобити от достатъчно здрав камък, съвсем успешно може да бъдат застилани и дори алеи за автомобили и пешеходни пътеки. Натоварването се поема основно от бетонната армирани настилка. Камъните трябва да са добре залепени и фугирани, без да са останали кухини под тях, за да може настилката да понася максимално натоварване.

С предназначение за настилки все пак е за препоръчване да използвате плочи с по-голяма дебелина – поне 5 cm и дори повече. Продават се и камъни с много голяма дебелина – между 10 и 20 cm. С тези камъни е напълно възможно и да се изграждат и масивни зидове със страхотен външен вид.
Класификация

  • Декоративен камък, подходящ за облицовка и са с дебелина от 2 до 3 cm.
  • Камък, подходящ за настилка, чиято минимална дебелина трябва да е поне 3 cm, а обичайната – около 5 или 6 cm.

гнайс за облицовка

Форма и големина
Каменните плочи се поделят и по своята форма и големина.

  • Полигонални плочи

По-евтините варианти са с неправилни размери, необрязани и различни по големина. Те са се получили при цепенето на скалата. За залепване са по-трудни и изискват повече майсторство. За сметка на това придават по-разнообразен и максимално естествен вид на настилката. Цените варират според големината и дебелината на плочите.
Препоръчително е да купите по-едри плочи. При нужда винаги може да се начупят, но обратното е невъзможно. По-едрите плочи се редят и по-бързо и лесно, а фугите, образували се в настилката, са значително по-малко.

  • Рязан камък

Другият вид плочи са нарязаните фабрично. Те са с определени стандартни размери или с определена ширина и свободна дължина.
Павирани настилки
Доста здрави и интересни настилки за двор и градина могат да бъдат направени с павета, които се получават от жълт или червен пясъчник. Техните варианти за размери са в границите между 6 и 8 сантиметра. Павираните настилки са наистина красиви и вечни. По правило се изграждат върху основа, която е добре подготвена и пясъчно легло. Между тях се насипва пясък, който се  трамбова. Това значи още, че такава настилка пропуска вода.
Видове облицовъчни камъни според скалния състав
Според своя скален си състав облицовъчните камъни се поделят на два основни вида:

  • пясъчници;
  • гнайси.

Със значително по-голяма здравина и устойчивост на износване е гнайсът, затова и той е предпочитаният материал за облицовки.