Защо е важно да се запечата настилката от естествен камък

Грижите за настилката от естествен камък трябва да започнат със запечатването й. Това е осигуряване на покритие, което няма да дава възможност за проникване на вода и замърсявания и ще запазва целостта на каменните плочи. Запечатването е всъщност импрегниране на повърхността на настилката. То се прави не само след полагането, а и периодично след това, тъй като запечатващият слой се износва и трябва да се подновява веднъж годишно.

 

запечатване на настилка от естествен камък

 

Със запечатването се подобрява здравината на настилката

Гнайсът е много предпочитан като материал за настилка, тъй като е красив и има много голяма здравина. Тази здравина се дължи на състава му, в който влиза и гранит. Гнайсовият камък Ивайловград е много издръжлив на механични въздействия и натоварвания – затова често се предпочита като настилка за всекидневни и за външна настилка.

Когато повърхността на настилката се запечата, това допринася за още по-голяма здравина и устойчивост на всякакви въздействия.

 

Със запечатването се запазват не само плочите, но и фугите

Здравината на настилката от ивайловградски гнайс се дължи на запечатването, или импрегнирането, на цялата повърхност. Освен самите плочи се запечатват и фугите. Така не се оставя никаква част от повърхността, която да е уязвима за външни въздействия – механични и химични.

 

здрава настилка от гнайс

 

Запечатването предпазва от проникване на вода в порите на камъка

Повърхността на естествения камък има пори. Съотношението на обема на порите и общия обем на камъка се нарича порьозност. Тя е различна при различните видове камък, но при всички видове порите са свързани помежду с в мрежа. Ако в тази мрежа проникне дори малка вода, това води до увеличаване на порите, образуват се пукнатини и се ускорява ерозията на материала.

Освен това при проникването на вода във вътрешността на камъка се създават условия за развитие на плесени.

 

запечатване на каменна настилка

 

Със запечатването външната настилка се предпазва от атмосферни влияния и UV излъчването

Атмосферните условия действат неблагоприятно върху каменната настилка от гнайс. Допълнително неблагоприятно влияние оказва UV излъчването. Със запечатването на външната настилка от гнайс от Валмарг Стоун повърхността й се предпазва и от тези деструктивно действащи фактори.

 

Как се извършва запечатването на каменна настилка

За запечатване се използва специален препарат. Той се нанася върху повърхността и се изчаква, докато се стабилизира покритието.

Препаратът съдържа импрегнатори, които проникват в повърхността на плочите от ивайловградски камък на дълбочина до 1,5 мм. Така се запълват порите и се образува покритие, което предотвратява проникване на вода, разлети течности и други.

 

настилка от гнайс от Валмарг Стоун

 

Важно е запечатването да се извършва редовно

Редовното запечатване предпазва повърхността на настилката от гнайс от Ивайловград. Друг вариант за почистване на повърхността, ако тя не е импрегнирана, е шлайфане. Но то изисква използване на машина, много е трудоемко и има риск от нараняване на материала.

 

Импрегнаторът трябва да се нанесе правилно

Правилното нанасяна на импрегниращия препарат трябва да е равномерно, за да се запълнят всички пори и фуги. Ако не е нанесен правилно, видът на запечатващия слой има така наречения пластмасов ефект. 

Правилно нанесеният запечатващ слой не скрива красотата на гнайсовия материал и дава възможност на каменния материал да „диша“, като същевременно го предпазва от всякакви вредни влияния и износване.