Естествен камък за стена – гнайс от Ивайловград

Красотата на естествения камък е несравнима. Той ще направи дома ви привлекателен с естествен чар, затова ви предлагаме няколко идеи за използването му – за фасади, външни и вътрешни стени, огради. С ивайловградски гнайс от Валмарг Стоун домът ви ще придобие вида на традиционните български къщи, които и сега очароват както българи, така и чужденци посещаващи старинните райони резервати на българските градове.

Естествен камък за стена

Стените от ивайловградски гнайс – решение за много дълъг период

Построени преди векове, традиционните български къщи още стоят и поразяват със здравина и красота, благодарение на камъка, от който са изградени. Така и вашият дом, със стени от ивайловградски гнайс, ще запази здравината и вида на стените през годините, практически вечно.

Ивайловградският гнайс е с изключителна здравина и устойчивост, затова стените, изградени от този материал, няма да се повлияят от сурови атмосферни условия и резки температурни промени.

стени от гнайс

Поддържането на стените от гнайс

За да можете да поддържате лесно вида на стените от гнайс, те трябва да се импрегнират със специален препарат. Образуваният защитен слой предпазва от замърсяване и от плесени. Освен това той няма да скрие нищо от естествената красота на гнайса.

Облицоване на фасадата с гнайсови камъни

Облицоването се извършва през месеците с умерени температури, за да се осигури добро спояване на основата и камъка. Повърхността за облицоване трябва да е почистена. След грундиране и съхнене на грунда за около 6 часа започва облицоването на фасадада с гнайсовите камъни. Те също трябва да са почистени от прах, по-добре е да се измият и да се използват след пълно изсъхване. Закрепват се за основата с циментово лепило за декоративни облицовки. Няколко часа след облицоването трябва да се почистят и фугите. След това за запазване на повърхността на фасадата от влага се нанася матов лак, който е на водна основа.

стени от гнайс

Ограда от гнайсови камъни

И при оградата устойчивостта и здравината на гнайса са големи предимства. Тук преди залепването на гнайсовите камъни се нанася хидроизолационен разтвор, с дебелина най0малко 2мм. Лепилото трябва да е гъвкаво, от типа на използваните за външни керамични облицовки. За по-добро залепване трябва да се нанесе както върху основата, така и върху камъка.

ограда с камък

Гнайс от Ивайловград за облицовка на цели интериорни стени и кътове

Облицовката с камъни от гнайс ще придаде красота на всяка част от дома: коридора, дневната, кухнята. Освен красота този материал ще ви донесе и практическа полза, тъй като има много добри изолационни свойства и стените ще са предпазени от влага. И за вътрешните стени нанасянето на защитен покривен слой е препоръчително, тъй като по повърхността им няма да се натрупва прах.

гнайс от Ивайлвоград

Освен цели стени можете да облицовате части от тях, например около камината, за да създадете неповторим и уютен кът. Облицовката с гнайс от Ивайловград камъни около камината също ви носи допълнително предимство – тя е пожароустойчива.