Естествен камък  за огради, подпорни и декоративни стени

Каменните стени са здрави и внушителни. Останки от древни стени, издигнати от камък, и до днес се издигат като свидетелство за могъществото на камъка. Пренесете тази красота и внушителност в днешния ден със стени от дялан камък за огради и разделяне на кътове, както и за подпорни стени.

Можете да планирате ограда от големи камъни или от малки камъчета. Не е задължително да са споени с хоросан и да са много високи. Изборът зависи от терена.

Много лесно е да се изградят подпорни стени с габиони – метални мрежести структури, запълнени с дребни камъни. А още един вариант, с който можете да постигнете впечатление на солидност, е с облицовка с камъни на стени от цимент. Така целият проект ще ви излезе по-евтино, а впечатлението ще е отлично.

Естествен камък за огради

Каменни огради без спойка

При изграждането на ограда без спояващ материал с т.нар. суха зидария – подреждането и пасването на камъните е много важно. При това трябва да се осигури защита на основата от намокряне при дъжд и сняг. Ако в основата започне да се събира вода, това постепенно ще разруши стената, особено при рязко затопляне след замръзване.

камък за суха зидария

Циментови огради с облицовка

Облицовката от естествен камък на циментова стена осигурява сухота на повърхността на камъка от страната на закрепването за стената. Така влагата не може да проникне в тази страна, а отвън оградата изглежда като изградена изцяло от солиден каменен слой.

Циментови огради с облицовка

Огради на градински сектори, разположени на хълм

За такива огради е важно оградата да дава възможност и за оттичане на излишната вода. За такива цели са подходящи огради от големи камъни, подредени така, че да очертават границите на градинския сектор.

подпорна стена с камък

Такава ограда изглежда много привлекателно, когато междините между камъните обраснат с диви цветя, за постигане на естествен ландшафт. Но в зависимост от неправилностите на терена ви съветваме на места да закрепите камъните с хоросан, за да не се поддадат на действието на природните условия и да се получи масивно оттичане при проливен дъжд или да се изместят надолу и да нарушат оградния контур.

Ако в района на дома ви има големи камъни, това е много лесно за осъществяване. Така ще си спестите разходи за купуване на камъни и за транспорта им до вашето място.

Габиони за укрепващи стени

Поръчайте метални мрежести конструкции за габиони и ги запълнете с камъни. Ако в близост до дома ви има река с изобилие на речни камъни, това няма да бъде трудно.

подпорна стена с габиони

Габионите могат да се превърнат в красиви стени с използване на привлекателността на гнайс от Ивайловград. Поръчайте от Валмарг Стоун изрезки от гнайс, които са евтини, със свободни размери и с дебелина между 1 и 1,5 см. Друг по-евтин и ефектен начин за запълване на габионите е с кокали гнайс. Тези парчета гнайсов камък са широки от 3 до 5 см и с различна дължина, но не са по-дълги от 40 см.

Гнайсовият материал е красив и в двете разцветки, от които можете да изберете: златистобежово и сребристосиво.

Габионите се използват предимно за укрепващи стени, но могат да се превърнат и в атрактивни декоративни преградни стени и елементи на равен терен, за отделяне на кът за барбекю или отдих.