Естествен камък за камина – препоръки при избор

Камината е не само уютно допълнение към интериора, което радва с топлина през студените периоди. Тя е и красив елемент, който може да привлича погледите. Предлагат се много материали за облицовка на камина, но естествен камък си остава най-предпочитаният и утвърден през вековете материал за предшествениците на сегашните камини – огнищата. Ние ви препоръчваме облицовка с ивайловградски гнайс от Валмарг Стоун.

Естествен камък за камина

https://www.pinterest.com

Какъв камък да изберете

Има няколко вида камък, изкушаващи с красота и подходящи за външна облицовка на камина. Но освен красивия вид трябва да прецените и качествата на камъка. Нека направим кратък преглед на основните видове облицовъчни камъни, които ще намерите на пазара. Отделно ще се спрем на гнайса и качествата му.

  • Мрамор

Мраморът е не само красив, а и устойчив на екстремни температурни стойности. Но това е много скъп материал, което се оказва решаващо при избора на материал. Още един недостатък е невъзможността да се скрият шевовете между отделните плочи. Затова се предлагат големи плочи, а облицовката на камината се осъществява по-лесно с малки плочи – улеснява се подреждането.

  • Гранит

Гранитът се отличава с твърдост и устойчивост на екстремни температури. По-твърд и устойчив на всякакви въздействия е дребнозърнестият гранит. Но и този материал е доста скъп.

  • Гнайс от Валмарг Стоун

Гнайсът предлага красота, както и възможност за избор на плочи ли изрезки, за по-икономично решение за облицовката на камината. Той е твърд, устойчив на екстремни температури и с ефектна повърхност.

Предимствата на гнайса като материали за облицовка на камини

Полигонални плочи гнайс за облицовка са много ефектни. А като по-евтин вариант можете да облицовате с изрезки от гнайс, със свободни размери. така че лесно ще постигнете старовремешен ефект – в миналото са се използвали плочи с различни размери.

облицовъчни камъни за камина

https://www.pinterest.com

Здравината на гнайса го прави предпочитан в домовете, което е тенденция датираща от миналото, когато хората са изграждали дори домове изцяло от гнайсов материал.

Двата нюанса са златистобежов и сребристосив. Тези универсални нюанси правят облицовката с гнайс подходяща за всякакъв интериор.

Не на последно място, гнайсът има едно много важно качество, особено вжно за камините – той е огнеустойчив. Гнайсовата настилка с материал от Валмарг Стоун ще ви гарантира термоустойчивост и негоримост при евентуален досег с огъня. Вътрешността на камината обикновено се зида с огнеупорни тухли. А самата горивна камера се изгражда от бетон. Когато външната облицовка на камината е с гнайсови плочи, изрезки или с кокали гнайс, се постига ефект на цялостно зидана от гнайсов материал конструкция.

ивайловградски гнайс за камина

https://www.pinterest.com

Какво трябва да знаете при избора на гнайсов камък за облицовка и при самото облицоване

Гнайсът с дебелина 2-3 сантиметра е подходящ за облицовки.

При облицоването е много важно да се залепят добре и да се оформят фугите между тях, за да не остават кухини под самите плочи. Така облицовката ще бъде трайна.

Полигонални плочи гнайс за облицовка

https://www.pinterest.com

Ако камината ви е външна

Ако планирате изграждане на камината навън, за уют и удобство и в двора, гнайсът има още едно предимство. Това е материал, който е устойчив на промени в температурата и структурата му не се влияе от резки промени в температурните стойности. Можете да бъдете спокойни за вида на камината в двора, дори при продължителни мразовити периоди.

камък за облицовка

https://www.pinterest.com