Декоративни облицовки с естествени камъни

Облицоването с декоративни камъни е добро решение, крайният резултат от което е красота и уют. Освен това работата е специфична, но все пак е възможно да я извършите и сами. Такива облицовки дават възможност да вложите в тях много собствени идеи, така че видът да е уникален.

гнайс от Ивайловград за облицовка

Изборът на естествените камъни е свързан с качествата, които притежавата и най-вече заради тяхната красота и издръжливост. Те са все по-често предпочитани, защото не се влияят от химически вещества като киселини и други и не променят цвета си с времето.

Декоративни стенни oблицовки

Декоративните стенни облицовки могат да бъдат направени от изкуствен или естествен камък. Подходящи са за стените в различни помещения:

 • Коридори;
 • Кухни;
 • Трапезарии;
 • Холове.

 

Интериорни облицовки

Освен стените, с декоративни камъни може да се облицоват много други различни повърхности. Може да ги използвате върху плотове, камини, колони, комини, подове и други.

Външна декоративна облицовка

външна облицовка с гнайс

Външната облицовка с декоративни камъни ще бъде изложена на множество промени на климатичните условия. Поради това е добре при лепенето й да използвате гъвкаво лепило за различни покрития на закрито и открито.

Лепилото трябва да се разбърка добре в съд с вода, по възможност с помощта на електрически миксер. Добре е да бъде оставено за около пет минути да узрее, след което се разбърква отново. Лепилото може да бъде нанесено на двете повърхности за да се постигане максимална покриваемост на камъка и основата. Така залепването е по-сигурно.

Приложение на гнайса от Ивайловград при декоративни облицовки

Гнайсът от Ивайловград се ползва широко за облицовки. Възможното е приложението му върху:

 • Сгради

Ивайловградският камък може да се използва за външна и вътрешна облицовка на сгради.

 • Басейни

Подходящо приложение на гнайса е за басейни – външни и вътрешни.

 • Огради и пътеки

Облиоването на огради, пътеки и каменни настилки  с ивайловградски гнайс е разпространено, а резултатът – впечатляващ.

 • За вътрешно и външно и декориране, например върху камини и др.

За да бъдат използвани за облицовка, естествените камъни трябва да бъдат нарязани с дебелина между 20 и 40 милиметра.

шарен гнайс за ограда

Избор на подходящи декоративни камъни

При избирането на камък основен критерий трябва да бъде предназначението му. Приложението е различно, в зависимост от основните харектеристики на материала.

Например ако предстои да облицовате фасада, разположена на открито, ще са нужни по-леки и студоустойчиви плочи, с възможно най-нисък коефициент на поглъщане на вода.

Запълване на фугите

Фугите между отделните декоративни камъни могат да се запълнят след като лепилото вече е изсъхнало и се е втвърдило. 20 мм е максималната им ширина. Трябва да бъдат запълнени с гъвкава фугираща смес. Така водата ще се задържа на повърхността и няма да прониква в структурата на фугата.

Предимствата на облицовка с декоративни камъни

Предимствата на облиовката с декоративни камъни са много, затова и е толкова предпочитана:

 • Здравина

Този тип облиовки са здрави и дълготрайни. Това прави инвестиията отличен избор за вашия дом.

 • Уникалнонст.

Камъните са различни по размери и форма, а освен това всеки свободно може да вложи собствената си фантазия при облиовката. Така крайният резултат винаги е уникален.

 • Красота

Красотата на декоративните камъни внасят уют и топлина във вашия дом

 • Лесна поддръжка

Освен красиви и устойчиви, облиовките, направени с декоративни камъни, са лесни за поддържане. С минимални грижи ще изглеждат прекрасно години наред.