Вашата уникална кухня с облицовка на стените от гнайс и съчетание на цветове с мебелите

Създаването на уникалната кухня е привлекателно като идея, тъй като това любимо за семейството място се нуждае най-много от оригинален уют. Създаването му е лесна задача, когато използвате гнайсова облицовка за стените, комбинирайки нюансите на гнайсовия материал от Валмарг Стоун – сребристосив и златистобежов – с различни цветове на мебелите и шкафовете в кухнята. Тук ще ви дадем няколко полезни идеи.

 

стените от гнайс

 

Комбинациите от цветове

С комбинациите от цветове – светли и тъмни нюанси, ще постигнете красота, която се дължи на еднакви цветове за каменната облицовка и за дървото на мебелите, или на контрастиращите цветове между тях.

Преценете кой нюанс – сребристосивия или златистобежовия – на гнайса ще изберете. Ако дървените мебели ще бъдат в кафяво, златистобежовият гнайс е по-подходящ. За мебелировка – шкафове, маса, столове, плот – в бяло сребристосивият гнайс ще се комбинира по-добре.

Единият начин на оформяне на кухнята е със светли на цвят мебели, които заедно със светлия цвят на гнайса ще създадат усещане за повече светлина и просторност.

Другото решение е с тъмни мебели, които ще контрастират със светлата гнайсова облицовка на стените.

За още по-нестандартно цветово оформяне можете да изберете мебели в два цвята – светъл и тъмен, или в два нюанса на светло или на тъмно. В цветовото оформяне включете и вратата. Тя може да е в по-тъмен цвят, или в два контрастни цвята – цветовете на мебелировката. Ако изберете два подобни цвята, ефектът няма да бъде добър.

 

Ако в кухнята ви има кухненски остров

Този модерен компонент на кухнята може да се включи така, че да бъде в унисон с облицованите с гнайс стени, а също и с цветовото оформяне на мебелировката. Повърхността на острова може да бъде в цвета или в двата контрастни цвята на мебелите, а долната част да бъде облицована – за предпочитане с кокали от гнайс.

 

Формата на гнайсовите плочи за облицовка

Дизайна на кухнята може да се разнообрази с формата на гнайсовите плочи. Можете да избирате между плочи и изрезки. Изрезките ще ви струват по-малко, а впечатлението, което ще създадете, ще бъде на изцяло зидана от гнайсов камък стена. Можете да допълните с гнайсови павета като акценти, образувани от фигури. Паветата, които обикновено се използват за настилка, ще правят впечатление като част от облицовката на стената.

 

Облицовайте четирите стени, две срещуположни, само една стена или ъгъл

Още една възможност за нестандартно оформяне на кухнята е облицоването само на една стена или на две от стените – две срещуположни.

Ако предпочитате оформяне с по-скромен бюджет, можете да облицовате и само един или два ъгъла, да оформите в тях ниши, ако разположението на мебелите позволява. Можете да се сетите и за други варианти на частично облицоване на стените.

 

облицоване на стени

 

Осветителните тела са много важни за постигане на цялостния ефект

Във всички случаи ще подчертаете цветовото оформяне с подходящо разположени осветителни тела – полилеи, плафони, аплици. Разположете ги на подходящи места, за да постигнете акцентиране на секторите, които желаете да изпъкнат – облицованата стена, ъгъл и т.н.