Арка с естествен камък за вход или порта на двора

Арка от естествен ивайловградски камък напомня за естествени сводове на старинни сгради и дори древни пещери. Природата първа е дала идея за арка, която да посреща на входа, с входовете на пещерите, в които се подслонявали древните. По-късно, използвайки тази идея, хората започнали да изграждат арки с правилна форма.В сградите, строени от хората в миналото, арките били обозначение на входа и се обръщало голямо внимание на оформлението им. Припомнете си акдведуктите, които включват множество арки – те привличат вниманието не само с устойчивостта на тези старинни съоръжения, но и с привлекателността на арките.

 

Арка с естествен камък

 

Днес над входове в сгради и над дворни врати и порти арките са красив елемент, с който можем да придадем уникален вид на екстериора. Изграждането или облицовката с естествен камък е важно за допълнителна привлекателност.

 

облицована с гнайс арка

 

Изберете материалите за арката

Според бюджета, с който разполагате, можете да изберете и материалите. Можете да използвате тухли или ивайловградски каменен материал – гнайс в сребристосиво или златистобежово. Можете да изградите и арка от бетон. Облицовката с гнайс от Ивайловград е довършителният компонент, който създава красивия вид на завършения свод.

 

Арка с камък за вход

 

 

По-добре е да изградите арката от тухли или бетон, за да е по-устойчива, и след това да облицовате с полигонални плочи гнайс. А бюджетният вариант, с който ще постигнете красива облицовка, е с кокали или изрезки гнайс. Тези малки по размери камъни се подреждат много лесно, докато при полигоналните плочи трябва да напаснете неправилните размери. За малките участъци в края ще ви трябват кокали и изрезки, за да ги запълните. Консултирайте се със специалистите от Валмарг Стоун за количествата, които трябва да осигурите.

 

гнайс за каменна арка

 

Декоративна арка в двора или в интериора

Арка като декоративен елемент можете да изградите в двора. Много красиво се съчетава свод с протичащо под него поточе или вадичка. Това може да бъде и декоративна част от кът за отдих и хранене в градината. Не е задължително арката да е голяма, когато я използвате като декорация. Можете да изградите и по-ниска и тясна арка, в съответствие с размерите на площта, в която ще я впишете.

 

каменна арка на портата

 

Малката арка е и привличащ вниманието и очароващ декоративен елемент, например над ниша в дневната или над плота в кухнята. Прозорецът в коридора, в дневната или в кухнята също е подходящо място, което ще изпъкне под арка от гнайсов материал. Можете да комбинирате арката от гнайсов камък Ивайловград с битов кът с глинени съдове и дървени принадлежности върху дървена полица.

Изберете мястото, където ще подхожда вмъкването на такъв свод, според дизайна на дома и според вашите предпочитания.

 

 

 

Украсете вратата на двора или на входа с допълнителна арка

Арка можете да изградите и над входната врата или вратата на двора, като оформите дъга в горната част. Трябва да вземете предвид това, че дъгата трябва да е стабилна, затова се посъветвайте със специалисти какво да използвате за здрава конструкция. Особено важно е да се направят изчисления и да се осигури стабилност, ако арката е широка.

 

чертеж на арка

 

Специалистите знаят основните изисквания за арки – да не упражняват толкова силен натиск, че да се образуват отваряния на линиите на съединяване на камъните или другите елементи; освен това натискът не трябва да причинява плъзгане на изграждащите елементи. 

 

изграждане на арка

 

Както за изграждане на арка над врата като допълнителен елемент, така и за изграждане на цялостна конструкция на арка, особено ако не е малка и декоративна, препоръчваме да се обърнете към специалисти, които да изчислят размерите и да ви предложат стабилна конструкция. А облицовката с гнайс от Валмарг Стоун ще придаде красив и завършен вид на арката.