Настилка от камък гнайс с тревна фуга

Естествената декорация на двора е предпочитана от повечето собственици. С естествени материали като камък и пясък, комбинирани с растителност, дворът е и по-привлекателен, и отмората в него е по-приятна.

Една от основните части на двора са настилките. Все по-популярно става оформянето на настилки на пътеки и цели дворове с плочи от гнайс, между които се зеленее трева. Оформянето на пътеки и настилки от този тип е трудно, тъй като плочите са с различна форма. Но от друга страна, това е и важна част от привлекателността на екстериора и си струва да отделите повече време за такъв проект. Препоръчваме ви камък гнайс от Валмарг Стоун.

Настилка от камък гнайс с тревна фуга

Гнайсът – здрав материал с естествена привлекателност

За настилка в двора трябва здрав материал, издържащ на резки промени в температурата. Такъв е гнайсът от Ивайловград. Освен това гнайсовият материал има още две важни качества – повърхността му не е хлъзгава, а привлекателността му е безспорна.

Полагането на плочи от гнайс върху пръст

За предпочитане е да положите гнайсовите плочи върху пръстта, а не да оформите циментово покритие на двора. Но преди това трябва много добре да изравните терена, за да не се получи изместване на плочите поради свличане.

гнайс за настилка

Кога да предпочетете бетонна основа за настилката от гнайсови плочи

Бетонната основа е по-здрава и ще издържи по-дълго, отколкото ако положите гнайс за настилка върху пръст. Но за такава основа трябва да вложите повече средства.

Как се закрепват плочите

За закрепването не може слоят от закрепващ материал, например тераколов разтвор, да се нанесе по цялата повърхност на двора. Трябва да нанесете закрепващия материал под всяка плоча поотделно.

Колко големи да са фугите

Ширината на фугите зависи от предпочитанията ви. Все пак не трябва да са много големи, за да се улеснява ходенето по настилката. Но в участъците около храсти и дървета фугите може да са по-големи. Така по-обилната зеленина на тревата ще допълва зеленината на храстите и дърветата.

ивайловградски камък за настилка

След поставянето на плочите можете да посеете тревата

Както вече посочихме, теренът на двора трябва да се подравни и изчисти от растителност. Изключения можете да направите за храсти и дървета. След поставянето на плочите и залепването им е време да посеете трева между тях. За предпочитане е тревната растителност да запълва фугите в местата, където често се минава. Ако между фугите решите да засеете цветя или храстчета, изберете места по-далече от пътеките в двора.

Добре е да използвате почвена смес, обогатена с тор. Смесете семената с почвената смес, запълнете фугите и отгоре поръсете покритие от пясък. Ролята на пясъка е да задържа влагата.

След като тревата порасне, трябва да се грижите редовно за нея, да я поливате, а когато стане висока, да я подрежете. Поливането трябва да е обилно, особено през лятото, тъй като плочите се нагряват и водата лесно се изпарява.

Пренареждайте гнайсовите плочи през 2-3 години

С растежа на тревата се образуват доста корени, а също и неравности вследствие на растежа на корените. Затова на 2-3 години е добре да пренареждате плочите, като отстраните излишните корени.