Корито от дялан камък гнайс за външна чешма

Камъкът все повече намира място в българските домове, най-вече като част от екстериора. Възможностите за използване на този траен материал, който носи естествена красота и напомня за старовремския бит, са много. Днес ще ви предложим идеи за корито за чешмата в двора.

 

каменно корито за чешма

 

Удобството на коритото

Коритото е задължително за чешмата в двора. Водата се оттича в него и така не се създават условия за образуване на кал. В коритото можете да изстудявате напитки или дини през лятото, или да измиете предмети, след като сте ги накиснали. Не случайно чешмите в българските дворове в миналото са били задължително с корита. Корита ще видите и при уличните чешми в планинските градове като Сопот в които изворната вода радва всеки желаещ да утоли жаждата си в горещите летни дни. Градчетата с каменни чешми с корита се запомнят, а посетилите ги задължително си правят снимки до тях.

 

корито за външна чешма

 

Материалът за коритото

Материалът трябва да е и траен, и красив. Затова ви препоръчваме дялан камък от гнайс от Валмарг Стоун. Двете разцветки, златистобежова и сребристосива, с привлекателни оттенъци, ви дават възможност за съчетаване по цвят с другите елементи в двора ви.

Трайността на гнайса е добре известна. Качествата на Ивайловградския гнайс са такива, че той издържа на големи температурни амплитуди и притежава характерната за този материал здравина. В състава му има гранит, което придава изключителна здравина и устойчивост на механични въздействия. Това гарантира дълъг живот на коритото, което ще поръчате.

 

естествено каменно корито

 

Формата на коритото

Формата на коритото зависи от мястото, с което разполагате, и от големината, която предпочитате.

В миналото се е предпочитала правоъгълната форма, тъй като е осигурявала повече място за миене и за водопой за добитъка. А вие можете да изберете и друга форма: квадратна, елипсовидна, полукръгла.

 

каменно корито от гнайс

 

Допълнителната облицовка на коритото

Облицовайте коритото с рязан камък гнайс, за да направите дизайна му по-атрактивен. За създаване на цялостен кът до чешмата с коритото можете да изградите пейки и маса от гнайсов материал, както и огнище. Това ще се превърне в любимото място на семейството през лятото.

За по-интересен и оригинален дизайн коритото може да бъде във формата на надстройка върху един или два реда гнайсов камък. Така ще се получи амфитеатрално разположение на редовете, като последният ред ще бъде камъкът с издълбаното в него корито.

 

Оттичането на водата

За оттичане на водата в дъното на коритото трябва да се направи отвор за сифон и да се свърже с канализацията. Ако искате да напълните коритото с вода, например за изстудяване на напитки, просто ще запушите сифона.

Ако свързването с канализацията е трудно, отворът в дъното на сифона може да се предвиди отстрани и към него да се свърже маркуч, за отвеждане на водата в градината.

 

корито от дялан камък

Оформянето на чешмата и коритото в цялостна композиция

За създаване на цялостен дизайн за чешмата и коритото можете да предвидите бордюр от естествени камъни гнайс по края на плочата на чешмата и по горния ръб на коритото.