Бордови камък от гнайс за басейн

Басейнът в двора е удобство. Той осигурява прохлада и отмора, но е още по-приятно, когато е оформен стилно, с атрактивни бордове. Освен красота бордовете трябва да предлагат и удобство, да не са с хлъзгаща повърхност.

За да постигнете уникален дизайн на басейна си, да го направите красив и удобен, ви препоръчваме да използвате гнайс от Валмарг Стоун за бордовете.

 

басейн с камък

 

Гнайсът – дълготраен материал с много подходящи качества за бордов материал

Гнайсът е много устойчив камък. Той издържа на неблагоприятни атмосферни условия, включително на много ниски температури. Не е необходимо повърхността да се обработва, за да се импрегнира, или да се лакира, за да се запази.

Грапавата повърхност на гнайса е много подходяща за използване край басейн, защото не е хлъзгава.

 

бордови камък за басейн

 

Видове оформяне на бордовете

Оформянето на бордовете е по ваш избор, по нюанс и по форма, както и по големина на гнайсовите плочи или елементи.

На първо място, имате избор от два нюанса – златистобежов и сребристосив.

Можете да използвате гнайс с ширина 35 или 40 см и свободна дължина.

Много интересно е оформянето на бордовете с гнайсови павета. Тук също имате избор между класически павета и павета в стил антик, със заоблени върхове. Между паветата можете да оформите и фигури, например от гнайсови кокали.

 

кокали от гнайс

 

Облицоването с кокали – изрезки с дебелина до 4 см, дължина до 40 см и ширина между 3 и 5 см, ви дава възможност за различно оформяне, включително и на фигури.

По желание можете да комбинирате гнайсови плочи или павета, или плочи и кокали.

 

кокали от гнайс

 

Оформяне на ръбовете на бордовете

Как ще оформите ръбовете на басейновия борд зависи от това, какъв гнайсов материал сте избрали.

От страната на басейна е най-добре бордът да е с равна повърхност. А от външната страна можете да оставите повърхността необработена. Така се получава ефект на естествена каменна маса, както в природата. Затова често за облицовка на бордове на басейни отвън се използват кокали от гнайс, те създават неравни и атрактивно оформени повърхности. Гнайсовите кокали са много удобни и за облицовка на бордове на кръгли басейни, тъй като са малки и лесно се подреждат.

 

гнайс за борд на басейн

 

Осветление, с лампи между гнайсовите плочи или със соларни лампи по края

Осветлението е много ефектно допълнение към атрактивността на гнайсовите бордове и ще откроява красотата на камъка, когато се пусне вечер.

Разположете лампичките между гнайсовите плочи. Така ще постигнете осветяване на гнайсовата структура съвсем отблизо. А ако осветлението светва на интервали, играта на светлините ще направи бордовете още по-атрактивни.

Много популярни напоследък са соларните лампи. Ако предпочитате такова осветление, разположете ги в близост до бордовете, около басейна.

 

Продължение на приказката от гнайс – пътека до къта за отдих или дома

Оформете цялостен комплекс, като съчетаете гнайсовия борд на басейна с пътека от гнайсови плочи до къта за отдих. От двете й страни също можете да поставите осветление – ЛЕД или соларни лампи.

Другият вариант е да оформите пътека до дома, постлана с гнайсови плочи, също с осветление от двете страни.