Подмяна на отделни плочи гнайс на настилка или облицовка

Ако някоя плоча от настилката или облицовката ви от гнайс се нуждае от подмяна, например при външна настилка, която се използва ежедневно и по някои плочи вече има следи от усиленото използване, препоръчваме ви да направите подмяната по начина, описан по-долу.

 

Подмяна на отделни плочи гнайс на настилка

 

Първо направете подбор на плоча за подмяна

Ако плочите са от рязан камък гнайс, по-лесно ще подберете нова плоча. Ако сте използвали полигонални плочи, ще е малко по-трудно, но постарайте се да намерите нова плоча, която е подобна по форма на нуждаещата се от подмяна. Ако новата плоча е по-малка, можете да запълните наоколо с по-голяма фуга. Разгледайте продуктите от Ивайловградски гнайс на Валмарг стоун, ако търсите качествен естествен камък.

 

рязан камък гнайс

 

Почистете фугата около плочата

За да можете да извадите старата плоча, трябва да почистите спояващия материал във фугата наоколо. Направете това бавно и внимателно, за да не одраскате или нащърбите другите плочи. Можете да използвате ножче или длето.

 

Извадете нуждаещата се от подмяна плоча

След почистването на спояващия материал трябва да извадите старата плоча. Направете това внимателно, като подпъхнете единия край на инструмент – длето, клин или друг подходящ, под единия край на плочата. Леко повдигнете от този край, за да отделите плочата от основата, а след това бавно я извадете цялата.

 

Почистване на мястото под плочата

Почистете спояващия материал под плочата, За да закрепите новата плоча, ще трябва да нанесете нов спояващ материал, който да закрепи добре, щче трябва първо да махнете стария. За да махнете малките остатъци, използвайте прахосмукачка. Ако не ги почистите, те ще попречат за доброто закрепване на новата плоча.

 

Пробвайте новата плоча, преди да я закрепите с материал за фуги

За да сте сигурни, че новата плоча ще пасне добре, първо я пробвайте, преди да я закрепите. Както вече посочихме, тя може и да е малко по-малка, но не толкова, че да бие на очи. Ако е необходимо да се махне част от малко по-голяма плоча, можете да помолите специалисти да отрежат толкова, че да пасва на участъка, в който трябва да я поставите.

 

Нанесете нов спояващ материал

След като се уверите, че новата плоча е подбрана добре, нанесете спояващ материал, за да закрепите след това новата плоча. Нанесете материала равномерно. След като покриете участъка, върху който ще поставите плочата, нанесете малко спояващ материал и върху долната част на новата плоча, за да може закрепването да е по-здраво.

 

Поставете новата плоча

Вече е време да поставите новата плоча. Леко натиснете върху нея, за да се закрепи добре. Почистете излишния запояващ материал, който излезе при натиска.

 

Нанесете фугиращ материал най-рано на следващия ден

Изчакайте, преди да фугирате около новата плоча. Трябва да изчакате поне един ден, за да направите това. Запълнете фугите около плочата – можете да направите това дори с ръка. След като фугиращият материал позасъхне, загладете с подходящ инструмент и почистете остатъците, отделени при заглаждането.

При продължително използване особено на външни настилки, а и най-вече при външни облицовки от естествен камък, поради резки температурни промени, е необходимо да подменяте някои плочи. Това не е трудно, ако извършите всички стъпки, описани по-горе, внимателно и без да бързате. Така ще върнете цялостния добър вид на вашата настилка или облицовка.