Фонтан от камък – за прохлада в градината

Фонтанът ще украси както двора, така и стаята. Въпрос на избор е къде ще го изградите. А изграждането му не е трудно. В дома можете да осигурите по-лесно включване към водната мрежа. А в двора можете да разчитате на кръговрат на водата, като осигурите електрическо захранване. Останалото е въпрос на дизайн и на красив материал. За второто разчитайте на Валмарг Стоун.

 

камъни за фонтан

 

Басейнче или контейнер за водата

Дали ще изградите басейнче, в което водата ще се стича с ромон, или ще използвате контейнер, скрит под каменната декорация, е ваш избор.

С басейнчето ще имате възможност да заложите на повече каменна декорация, което е по-впечатляващо.

 

изграждане на градински фонтан

 

Основната конструкция

Основната конструкция зависи от това, дали ще изградите фонтана вътре в дома, или в двора или градината.

За фонтан в дома можете да поставите контейнера за вода на пода и около него да изградите конструкция от естествен камък върху бетонна основа. Гнайсовите камъни от Валмарг Стоун върху основата ще осигурят не само солидно закрепване, но и ще направят фонтана красив.

За фонтан в двора или градината първо трябва да изкопаете дупката, след това да посипете дренажен слой и върху него да поставите контейнера за фонтана. Трябва да изкопаете канал за тръбата, която ще подава водата, и да свържете тръбата с мрежата. След това ще направите облицовката и украсата с естествен камък.

За фонтана трябва да предвидите и спирателен кран, за да можете да контролирате водния поток и да спирате фонтана, когато пожелаете.

 

Помпата – важна част от фонтана

Помпата ще осигурява притока на вода за непрекъсната водна каскада. Поставете помпата в контейнера за вода и предвидете място за извеждане на кабела, за включване към електрическата мрежа.

 

Декорацията на фонтана

Каменната декорация на фонтана дава възможност да създадете своя уникален дизайн. Валмарг Стоун предлага кокали за облицовка в два нюанса – златистобежов и сребристосив. С тях можете лесно да оформите редове, както и фигурки. А около фонтана можете да използвате гнайсови павета – с тях бордюрът, който ще изградите, ще бъде впечатляващ. За по-старинен вид особено подходящи са заоблените павета „Антик“.

 

фонтан от камък

 

Другият вариант на оформяне на каменната декорация е с гнайсови павета, ако предпочитате правилни форми.

Ако вместо скрит контейнер за водата използвате басейнче, можете да заложите на гнайсови павета и кокали, или на гнайсови плочи и кокали.

Върху канала, по който преминава тръбата за вода, можете също да създадете декорация с естествени камъни, в тон с декорацията на самия фонтан.

 

фонтан с гнайс

 

Осветлението

Фонтанът, изграден в градината, ще се съчетава чудесно с няколко соларни лампи. Изборът на формата им е въпрос на предпочитание. Така вечер ще имате прекрасно кътче за отмора под ромона на водата, отразяваща меката светлина.

Вътре в дома можете да използвате LED осветление – на пазара има толкова варианти на цветове и лампи, както и ленти, че имате огромен избор – около основата на басейнчето, по обиколката на басейнчето, над него и така нататък.

 

как да направим фонтан