Подпорна стена от камъни

Без значение дали е в собствената градина, градския парк или на друго място подпорната стена от камъни вдъхва респект. Независимо дали функцията и е декоративна, или функционална подпорната стена трябва да бъде изградена правилно. Изборът на това от какви камъни да бъде изградена също е важен. Може да са обли камъни, може да са и плочи. И в двата случая гнайсът е много подходящ.

Добре е да купите материала от утвърдена фирма, която предлага нужното на подходящи цени. Фирма Валмарг стоун  е утвърден лидер на пазара на продажбата на Ивайловградски гнайс с многогодишен опит.

Декоративна или истинска подпорна стена
Подпорна стена на комплекс ПриказкитеАко ще правите истинска подпорна стена, чрез която ще предпазвате земна маса от свличане, е нужно да се консултирате със специалист както за нейния вид, така и за нейното изграждане. Има норми за проектиране на подпорните стени в зависимост от вида и материала, от който ще се изграждат.

Какъв да е материалът
Добре е, когато правите подпорна стена да изберете еднородни камъни, които да не са малки, а средни или по-големи, за да се получи по-добър възпиращ ефект – какъвто е камъка от Ивайловград. Не забравяйте, че понякога стените трябва да удържат тонове земна маса и това дали ще стои няколко години, или десетилетия зависи на каква дълбочина ще е основата и от самата направа на стената. От голяма важност е и дренажа, който е задължителен. Мястото на стената също трябва да е подходящо и да отговоря на предназначението й.

Суха зидария или зидария с разтвори
подпорна стена с гнайс от Валмарг стоунСледващата стъпка е дали стената ще бъде изградена с така наречената суха зидария, когато не се използва свързващо вещество или ще се ползват строителни разтвори за зидария. Ако ще я правите с разтвор, трябва внимателно да го подберете, защото стената ще бъде подложена на различни атмосферни условия и, за да има дълъг живот избора на всеки елемент е от значение. Едно от предимствата на сухата зидария е, че поради липсата на свързващ разтвор самата стена се превръща в дренаж и ако има подпочвена вода тя минава свободно през нея.

Разположение на подпорната стена:
• Тераси, които разделят градината на етажи
• Патио
• Преход към тротоара
• За ограждане на пътека в градината
• Като ограда, която разделя отделни имоти

подборна стена с камък от ИвайловградАко стената на един жилищен блок може да бъде „разкрасена“ с графити, то и при подпорната каменна стена има възможност от „разкрасяване“. Това става с помощта на различни растения. Може да потърсите мнението на специалист или да потърсите в интернет какви са подходящите растения за целта. Може да използвате увивни растения като бръшлян, а може растенията да бъдат засадени над стената и по този начин се спускат надолу по стената като котонеастъра. Ако стената е декоративна в нея може да се оставят ниши, в които впоследствие да се поставят саксии с растения или да се посади директно здравец.

Посланието на стената
Без значение дали стената ще е подпорна, или декоративна, ще се използва суха зидария или свързващ разтвор, каменната стена внася усещане за солидност, стил, красота. Естествения материал винаги привлича окото. Добре е да се подсигурите с качествен материал, който ще е гаранция за трайността на стената, защото тя е нещо, което при добра направа ще остане и радва много поколения.