Осем лесни стъпки при облицоване на стена с рязани камъни от гнайс

cladding wall gneiss

рязан камъкОригинално решение за интериора или екстериора на всеки дом е облицованата стена с рязани камъни от гнайс.

На пазара се предлагат най-различни варианти от обикновени плочи за облицовка до различни имитации, но най-добрият вариант си остават класическите камъни от гнайс. Те са с най-добри показатели на издръжливост и високо качество, а освен това създават неповторима автентична атмосфера на красота и уют в дома.

 

Избор на рязания камък от гнайс

 
При избор на рязани камъни трябва да знаете, че предлаганите продукти на пазара обикновено в стандартни размери. Тяхната ширина може да бъде 10, 15, 20, 25 или 30 мм, а дължината им е свободна. Освен това бихте могли за изберете гнайс в предпочитаната от вас цветова гама.

 

Сортиране на камъните

 
След като сте закупили избраните от вас облицовъчни камъни, първото нещо, което трябва да направите е да ги сортирате. За да се ориентирате по-лесно при облицоването е добре да подредите камъните по големина.

При подреждането на облицовките е възможно те да бъдат поставени така, че да няма никаква фира и да не се налага много разкрояване.

 

Подготвяне на основата

 
Основата, върху която ще се поставят рязаните камъни е необходимо да бъде добре почистена от тапети и стара боя. Ако в мазилката има останали дюбели или пирони, също трябва да бъдат премахнати. Добре би било също така вдлъбнатите участъци да бъдат запълнени с гипсова смес или кит, така че стената да бъда равна. Накрая цялата стена се минава с грунд и е вече подготвена за облицоване.

 

Подготовка на лепилото

 
В магазините се предлагат различни видове циментови лепила, от които може да изберете подходящи за силно натоварване. Предлагат се под формата на прах и се разтварят с вода, според указанията на производителя. Разбърква се старателно с пръчка или бормашина на ниски обороти, като се следи да не се образуват бучки. Полученото лепило трябва да не нито много течно, нито много гъсто, но такова, че като се постави върху камъка да не се разтича.

 

Нанасяне на лепилото

 
Използвайте мистрия за нанасяне на лепилото върху облицовъчните камъни. Количеството на нанесения материал съобразявайте с големината на плочата. Разнасяйте го равномерно навсякъде като средната дебелина на слоя да е около 1 см.

По време на реденето може да корегирате дебелината на лепилото, ако забележите, че някой камък стърчи навън или е потънал на вътре от останалите.

Ако има останало излишно количество лепило по лицевата повърхност на рязаните камъни, веднага го почистете с влажен парцал. След засъхването би могъл да се почисти с телена четка и то по-трудно.

 

стена от гнайсЛепене на камъните

 
За по-голямо удобство при лепенето на облицовки, бихте могли предварително да подредите на пода известно количество, което после да поставите в същия ред на стената. Добре е да се започне от долния ъгъл като се работи едновременно по дължина и височина.

Спазвайте стандартно разстояние за фуга между камъните по 1 см навсякъде. За по-голяма точност бихте могли да използвате лайсни с дебелина 1х1 см, които да останат между плочите 24 часа докато лепилото стегне и няма опасност от разместване.

Ако плочите са по-големи за предпочитане е да се използва нивелир, за да се избегне евентуално изкривяване.

 

Фугиране

 
След около 24 часа мазилката стяга и може внимателно да премахнете ограничителните лайсни с помощта на отверка или друг остър инструмент. Фугите може да запълните с оцветена мазилка или фугираща смес, която се поставя с 8 мм мистрия. След това повърхността на фугата се притиска и заглажда с пръст или влажен парцал.

Изскочилото излишно количество се почиства веднага с парцала или с четка, която е с по-твърд косъм.

 

Лакиране

 
Накрая бихте могли да лакирате облицованата стена с подходящ за целта лак за камъни, който се продава в магазините. Така запазвате тяхната повърхност и цвета на гнайса изпъква по-добре.

 

Използвайте предимствата на облицовъчните камъни, предлагани от Валмарг стоун, за да изградите една стабилна, красива и трайна облицовка на вашите стени.