Облицоване на стъпала с естествен камък

Стъпалата пред дома ви ще бъдат много по-ефектни, ако ги облицовате с естествен камък. Така ще доближите екстериора си още повече до природата. Стъпалата от естествен камък се допълват отлично с растителността в двора.

стъпала с естествен камък

Можете да изберете полигонални (многоъгълни) плочи, в златисто-бежов или сребристо-сив цвят, или плочи от рязан камък. При втория вид плочи предимството е, че размерите са правилни и по-лесно могат да се съчетават за оформяне на облицовката.

Как да подготвите повърхността за поставяне на плочите от естествен камък

Бетонната повърхност трябва да се измие и изсуши.

Тя трябва да се обезпраши.

Доброто измиване, почистване и обезпрашаване спомага за отваряне на порите на повърхността. Това е особено важно за старите циментови повърхности, за да даде възможност да се подобри възможността за здраво залепване на плочите. При непочистени и необезпрашени повърхности порите не са отворени и слепването не е здраво.

Качественото измиване е от особено значение

Ако използвате струя от чешмата, за да измиете бетонните стъпала, това само ще отмие праха по повърхността, без да почисти в дълбочина.

За качествено измиване трябва да се използва водоструйна машина. При измиването с нея налягането трябва да е над 100 атмосфери.

плочи от естествен камък

Източник: http://vtstonecrafters.com

Препоръчително е да обработите повърхността на стъпалата със специален препарат преди залепването на плочите

Специалните препарати, които се нанасят върху повърхността на стъпалата, служат за подобряване на връзката между основата и каменните плочи. Освен това получената връзка е и еластична, което е още едно предимство.

Нанасянето на специалния препарат може да се извърши:

  • Във вид на разтвор от препарата и вода
  • Чрез нанасяне на препарата неразреден, посредством напръскване с метличка

Вторият начин на нанасяне е по-икономичен.

След нанасянето на препарата трябва да се изчака едно денонощие. За това време покритието ще изсъхне и ще образува грапав слой. Ред е да се залепят каменните плочи.

Как да залепите плочите към основата

Облицоване на стъпала

Източник: http://vtstonecrafters.com

Можете да разчитате на специалните лепила, които се продават в магазините – лепила за каменни облицовки. Те обаче имат един недостатък по отношение на цената – скъпи са. Ако не искате да правите компромис, въпреки по-високата цена, тези лепила са за предпочитане.

Ако не можете да отделите много средства за лепило, можете да изберете смес, която да приготвите сами. Циментово-пясъчният разтвор, приготвен в съотношение 1:3, е особено популярен за тази цел. Още по-добре е съотношението да е 1:2.

Каква трябва да е гъстотата на разтвора, за да се постигне качествено залепване на плочите

полигонални (многоъгълни) плочи

Източник: http://www.stonebmasonry.com

Гъстотата на разтвора трябва да е средна. Ако разтворът е прекалено рядък, плочите ще потънат в него и подравняването ще бъде трудно. Ако е прекалено гъст, няма да могат да се наместят лесно.

Как да подредите плочите

Плочите от естествен камък са с неправилни форми. Трябва да отделите време да ги подредите така, че да си паснат. Важно е да не оставяте много широки фуги между плочите. Ако изберетe плочи от рязан камък, подреждането ще е по-лесно.

плочи от рязан камък

Източник: http://www.stonebmasonry.com

Как да оформите краищата на стъпалата

Освен ефекта от естествения камък допълнително ще подсилите ефекта, ако подредите по краищата или поне отстрани кантове. Подберете тесни парчета. Можете да ги дооформите с очукване. Ако разполагате с инструмент за рязане, ще ви бъде още по-лесно.

облицовка с естествен камък

Източник: http://www.stonebmasonry.com