Облицоване на арка от гипсокартон с естествен камък

Арката е отличен избор като елемент от интериора. Тя може да се оформи от гипсокартон и да се облицова с естествен камък. Това е по-евтин вариант, отколкото изграждането изцяло от естествени камъни, но е много ефектен с красивата облицовка.

 

Облицоване на арка от гипсокартон с естествен камък

 

С какви плочи да облицовате арката

Гнайсовите плочи и изрезки са много подходящи по разцветки за облицовка на арка. И двата цвята на гнайс от Валмарг Стоун – златистобежов и сребристосив – се съчетават чудесно с всякакъв стил на интериора.

Плочите са подходящи за облицоване на страните на арката, а за тесните участъци подходящи за лесно съчетаване по размери и дължина са по-малки парчета – изрезки и кокали гнайс. Изрезките са със свободни размери и с дебелина между 1 и 1,5 см. Кокалите са с по-голяма дебелина – 4 см, дължината им е до 40 см, а ширината между 3 и 5 см.

 

 

Инструментите, които трябва да си подготвите за облицовка с гнайс

За да можете да нарежете необходимите по размер парчета камък и да ги залепите, трябва да приготвите следните инструменти:

  • машина за рязане;
  • шпакла;
  • кофа;
  • метална четка;
  • валяк;
  • рулетка за мерене;
  • пулверизатор;
  • клинове – дървени и пластмасови.

 

залепване на камък на арка

 

Материали, които трябва да подготвите преди да започнете облицовката

Материалите, които ще са необходими, включват:

  • смес за шпакловане;
  • лепило – подходящо за залепване на камък.

Изборът на лепило е особено важен, то ще закрепва камъка към основата от гипсокартон. Трябва да изберете лепило, което ще изпълни надеждно тази функция.

 

облицовка с гнайс

 

Подготвяне на повърхността за залепване на камъка

Повърхността трябва да е гладка, за да започнете да залепвате плочите и изрезките от ивайловградски гнайс. Това се постига чрез шпакловане.

След това се нанася грундът, който ще спомгоне за по-здравото закрепване на плочите и парчетата камък. Грундът се нанася с валяк.

 

Залепване на плочите и парчетата камък

Трябва да подредите в отделни купчини плочите и изрезките и кокалите. Плочите можете да подредите и една до друга, за да може по-лесно да изберете подходящата. По-лесно се подреждат плочи от рязан камък. В зависимост от размерите на арката можете да изберете между ширина от 10, 15, 20, 25 или 30 см. Дължината на плочите е свободна.

По-атрактивна е облицовката с полигонални плочи, които са с неправилна форма. Но подреждането и съчетаването им е по-трудно.

 

гнайс от Валмарг Стоун за арка

 

Залепване на плочите

Преди да залепите плочите, трябва да прегледате обратната им страна. Тя не трябва да има фина пяна, а ако има, почистете с метална четка. Ако обратната страна на плочите не е почистена, те няма да се закрепят добре.

В кофата подгответе лепилото, според инструкциите на опаковката. Трябва да се получи хомогенна смес.

Нанесете с шпатула лепило върху участъка от арката, където ще залепите плочата. Нанесете лепило и върху обратната страна на плочата. Слоят лепило трябва да е с дебелина от 5 до 10 мм и да покрива изцяло повърхността от стената и задната страна на плочата.

Всяка плоча трябва да се намести така, че да е наравно с повърхността на другите.

За задържане на плочите до изсъхването на лепилото използвайте клинове.

 

облепване на арка с камък

 

Запълване на фугите в облицовката

Тъй като арката е вътрешна, може и да не запълните фугите. Но за завършеност препоръчваме запълване. След нанасяне на фугиращата смес заравнете с шпатула.

Облицованата с ивайловградски камък арка от гипсокартон е подходящо и привлекателно допълнение към интериора в дневната. Можете да допълните с каменни кашпи с цветя от двете й страни и с битови предмети – глинени съдове и менци.