Ландшафтни решения с камък

Купили сте си къща с дворно място и обмисляте какво е как да разположите в нея. Ето няколко идеи за неща, за чиято направа се употребява камък. Някои неща може да направите сами, за други се изисква намесата на ландшафтен специалист.

Имайте предвид, че камъкът е дълготраен и инвестицията, която ще направите, за да разкрасите градината си ще бъде напълно оправдана. Вариациите, които могат да се постигнат с помощта на камъните ще спомогне за развихряне на вашето въображение и усет към естетическото.

•    Подпорни стени от камък – камъкът е материал, който най-често се използва при изграждането на подпорна стена. Той придава естетически вид, а и усещането за дълготрайност, без значение къде е употребен. Трябва да се вземе предвид колко висока ще е стената и нейното място, защото камъкът е тежък материал и може да се наложи допълнително укрепване на основата, но като цяло резултатът е много добър.
подпорна стена от камък
•    Езерце оградено с каменна стена – едно малко езеро в градината, оградено с каменна стена е място, на което винаги може да се заредите с енергия, благодарение на водата и камъка, чиято комбинация е много сполучлива. В езерото може да има растения или риби – изборът е ваш.

езеро от камък

•    Водопад от камъни – дали в комбинация с езерцето или отделно един малък водопад от камъни би бил „перла в короната“ на вашата градина. Звукът на падащата вода е чудесно средство за премахване на стреса и натрупаното напрежение в ежедневието. Разположението и големината на водопада зависят от вашето въображение и възможностите, които предоставя мястото.

водопад от камъни

•    Градинка оградена от камъни – какво по-хубаво от това да имате малка градинка, която да засадите с цветя по свой избор и вкус. Едно почти перфектно допълнение към нея би било ограждение с каменна стена или с каменен бордюр, което ще и придаде един по-специфичен облик. Може и в самата градинка да бъдат сложени камъни за по-голям ефект.

бордюр от камък

•    Алпинеум с камъни – все по-модерни стават алпинеумите в градината. Направата им не изисква много усилия и средства, но за сметка на това видът му, зависещ от желанието на собственика е като малко планинско кътче в собствената градина. Може да се използват малки, средни или големи камъни.

алпинеум с камъни

•    Каменна пътека – ако вече сте решили да аранжирате вашата градина с участието на различни видове камъни, то няма как да не помислите и за пътека от камъни. Това е нещо, което така да се каже трае вечно. И до днес пътищата построени от римляните стоят. В зависимост от това какъв да е външния вид, пътеката може да бъде направена от плочи, обли камъни със среден размер или нещо, което да наподобява калдъръм. Пътеката може да свърза например езерцето, градинката и алпинеума. Но всичко зависи от решението на собственика. Може отстрани да се подредят камъни или пък да се вдигне малка каменна стена.

пътека от камъни

•    Декоративна къщичка за животни от камък – това е нещо, което рядко се вижда, но пък за сметка на това е много ефектно. Може да направите нещо подобно на заслон ако имате птици в градината, където да се скриват от жегата през лятото или студа през зимата.

•    Фонтан от камъни – едно малко бижу във вашата градина би бил един фонтан издигнат от камъни. Направата му не е трудна, а резултатът определено си заслужава усилието. Един фонтан винаги е център на внимание и е нещо, което ще ви зарежда с настроение и енергия. Фонтанът маже да е малък или по-голям, нещо което собственика ще определи според своя вкус и желание.

фонтан от камък

Един от най-добрите строителни облицовъчни материали в България е Ивайловградския гнайс, който се отличава със здравина и издръжливост. Също така притежава висока влагоустойчивост и влагонепропускливост. В нашата секция за гнайс може да добиете още по-пълна представа за този ценен природен камък, използван така често за различни ландшафтни решения