Камина от камък може и на верандата

Подходящото място за камината в дома – не само в градината, но и на верандата

Традиционно барбекюто се планира в двора, в градината – на открито. Така можете да пренесете и приготвянето на храната, и консумирането й на открито. Това е несъмнено удобство, но ако нямате голям двор или изобщо нямате двор, имате друга възможност за избор – изградете камина на верандата.

 

барбекю от камък

снимка: https://www.pinterest.com/

 

Предимствата на барбекюто, изградено на верандата

На първо място, така този кът за приготвяне на храна ще бъде по-близо до кухнята. Ако прозорците на кухнята гледат към верандата, можете дори да използвате первазите като плотове.

Освен това при лошо време – дъжд и вятър, дори през студените зимни дни, пак ще е възможно и удобно да използвате барбекюто.

Не на последно място, ако вложите повече усилия и използвате естествен камък, камината ще бъде и декоративен елемент на верандата.

Всички тези предимства си струват да се заемете с проекта.

 

камина от камък

снимка: https://charlotte-screenporch-outdoorfireplace-patio.com/

 

Какъв естествен камък да използвате за облицовка

Красотата на гнайса – ивайловградски камък, добиван на голяма дълбочина и известен и със здравината си, го прави предпочитан за облицовки. Облицовайте барбекюто с полигонални плочи гнайс и ще постигнете ефекта на старинните облицовки в българските домове.

Можете да използвате и изрезки или кокали гнайс. Тези малки парчета се подреждат лесно, а ефектът е също толкова привлекателен вид на барбекюто. Можете дори да ги подредите във фигури.

Поръчайте за облицовката на камина гнайс от Валмарг Стоун. Той е в две разцветки – сребристосив и златистобежов. Изберете разцветката, която подхожда на оформлението на верандата.

За да постигнете по-ефектен вид на цялата веранда, ако имате на нея колони, облицовайте и тях с гнайсов материал.

 

камък гнайс за камина

снимка: https://ralandscaping.com/

 

Изграждането на комина

Коминът трябва да отвежда дима от печенето. За да може да работи добре и да отвежда ефективно дима, коминът трябва да е с отвор минимум една трета от светлия отвор на камината.

По-лесно ще изградите тази част на съоръжението, като първо отлеете „шапката“, а след това я разположите върху фундамента.

За изграждането с тухли можете да използвате огнеупорни такива, но те са задължителни за огнище. Когато изграждате камината, отстрани можете да поставите и червени плътни тухли.

Важно е да уплътните добре конструкцията, за да не излиза димът от неуплътнени цепнатини.

 

външна камина

снимка: https://www.decorpad.com/

 

Комбинирайте камината с кът за хранене с маса и столове или пейки

Най-удобно е да разполагате с кът за хранене – маса и столове, или по-добре маса и пейки, също на верандата. Но това може да се осъществи само ако разполагате с достатъчно място. Ако верандата е малка, в хубаво време можете да подредите кът за хранене на открито със сгъваема маса и столове, разположени в близост до верандата.

 

външно барбекю с камъни

снимка: https://www.maloneslandscape.com/

 

Планирайте подходящо осветление

За печенето на барбекюто трябва да имате достатъчно силно осветление. Трябва да разположите лампа на такова място, че да осветява добре зоната за печене.

А в самия кът за хранене светлината може да е по-слаба, за да създава задушевна атмосфера. Такава светлина можете да постигнете и със соларни лампи.

 

облицоване на камина с гнайс

снимка: https://www.houzz.com/