Каменни бордюри от гнайс в градината

Бордюрите в градината са сякаш елемент, който остава на заден план. Понеже не е толкова отчетлив като езеро, фонтан, водопад или алпийски кът, не можем да оценим неговият принос към естетическия и функционален облик на градината.

Каменни бордюри в градината

Къде може да се сложи бордюр

Има няколко места в градината, където може да се сложи бордюр, който да бъде едно чудесно допълнение. Например може да се сложи край пътеката от каъни в градината. Така ще изпълнява няколко функции. Ще бъде граница между градинската пътека и цветята засадени в градината, ще укрепи краищата на поставената настилка, а също ще пази пътеката от това върху нея да се прехвърля пръст от градината или трева.

С бордюр може да оградите цветна градинка, трева,  или пък някое дърво с храст. Така бордюрът може да се превърне в пейка, на която да си почивате под сянката на дървото.

Кога се слага бордюра

Най-добре би било бордюра да се направи заедно с изграждането на пътеката/те и лехите с цветята. Така ще може всичко да е симетрично направено и няма да се налагат допълнителни работи, свързани с едно повторно разкопаване.

От какво да направим бордюра

бордюр от камък

Реално погледнато бордюр може да се направи от камъни, метал, глина, дърво, тухли и дори от многогодишни растения. Но нашата статия е за бордюри от гнайс. За целта може да се използват камъни с различна големина, форма или цвят. Може да бъде рязан или необработен гнайс, дори и изрезки – вижте всички продукти, предлагани от Валмарг стоун. Дори бихте могли да оползотворите пълноценно остатъка от закупено по-голямо количество от вас камъни, които да намерят своето практично приложение.

Важното е да бъде в съчетание с останалите елементи и да е естетически издържано. Ако са покрай пътеката можи да са рязан камък или камъни с неправилна форма. Ако са край дърво или цветна леха, може да са плочи или кокали от гнайс, наредени една върху друга без спойка, което ще придаде натурален вид на бордюра.

бордюр от гнайс

Как да сложим бордюра

• Ако искаме естествен изглед – започва се с определяне границите на лехата, която ще ограждане с колчета и канап. Едно от най-важните неща при подготовката е да се извърши точно очертаване на лехите и на пътеките, на които ще слагаме бордюри. Доброто извършване на очертаването е предпоставка за добър краен резултат.

На границата между пътеката и лехата трябва леко да се изкопае терена, за да може да камъните частично да се вкопаят. Хубаво е в като начален етап на подготовката да изчистите мястото, където ще положите бордюра от плевели и треви, като използвате например подходящи хербициди. Теренът трябва да бъде подравнен, а там където ще са пътеките да се нахвърля чакъл.

• Тип стар селски двор – за да придадете на бордюра очарованието на стар възрожденски двор, използвайте големи обли камъни, които може да се вземат ако има река наблизо, а може да се закупят и от магазин. Подредбата по най-обикновен и прост начин ще подчертае красотата им. Наредете ги един до друг или един върху друг, за да образуват ниска стеничка. За стеничката ще трябва да се изкопае изкоп с дълбочина няколко сантиметра, в който да бъдат положени камъните. Добре е дъното да се покрие с малко цимент и тогава да положите първия ред камъни. При полагането на следващите камъни е добре да се споят с цимент. След време стената по стената може да се покрие с бръшлян или мъх, което ще и придаде романтичен привкус.

изграждане на бордюр от гнайс

Ако посетите специализирането магазини може да намерите различни решения за направа на бордюри. Може да се консултирате и с ландшафтен специалист, който да ви даде съвет в зависимост от това каква е големината и останалите елементи във вашата градина.