Каменна пътека от гнайс върху пясъчна основа

Едно от най-впечатляващите допълнения към двора е каменната пътека. Настилката от естествен камък, който е елемент от природата, може да бъде непрекъсната или с тревна фуга. За да има дренаж, каменните плочи се поставят върху пясъчна основа.

 

пътека от гнайс върху пясъчна основа

 

Използвайте камъни за настилка от гнайс

Изберете полигонални плочи, с неправилна форма, или рязан камък с правилна форма, за да постигнете очарованието на традиционните за миналото каменни пътеки. Изберете предпочитания от вас цвят на гнайс от Ивайловград – сребристосив или златистобежов.

Плочите от рязан камък се подреждат по-лесно, което е особено важно при непрекъсната настилка на пътеката. А полигоналните плочи напомнят настилките на едновремешните пътеки.

 

камък за пътека

 

Необходими инструменти

Освен каменния материал за настилка – гнайс, и пясък за основата, осигурете си солиден, тежък гумен чук за набиване на плочите и рулетка, ако се наложи да мерите някои разстояния. Добре е да имате и нивелир, както и лопата за изкопаване на части от терена за заравняване.

Подготвяне на терена на пътеката

Първо трябва да махнете тревата и всякакви камъчета от терена, по който ще изградите пътеката.

След това трябва да поставите пясък за основа, който ще служи за дренаж на влагата. Пясъчната основа е достатъчна за пътеки, по които преминават само хора и не се движат тежки превозни средства. Дълбочината на пясъчния слой трябва да е 7-8 см. Той трябва да се подравни и да е на ниво около 5 см под нивото на терена, например поляна или двор.

За да изчислите обема на пясъка, който ви е необходим, умножете площта на пътеката – дължина по ширина – по дълбочината.

 

камъни за настилка от гнайс

 

Полагане на плочите

Плочите за настилка се поставят върху пясъчната основа и се набиват с тежък гумен чук, за да се закрепят. Ако използвате полигонални плочи, наредете ги наоколо, за да можете да подбирате по-лесно подходящите по форма, така че да паснат на вече наредените плочи. Ако използвате плочи от рязан камък гнайс, може да оставите някои неравности, които няма да дразнят, напротив, ще придават разнообразие.

Важно е да поставяте плочите така, че да се получи равномерна по височина повърхност. За да изравните, ако някоя плоча се издава на по-голяма височина, махнете колкото трябва пясък, докато изравните с другите плочи. Ако дадена плоча е по-ниско поставена от другите, махнете я и добавете още пясък, след това я поставете отново.

 

Плочи за настилка на пътека

 

Запълване на фугите между плочите

Ако пътеката от камък не е от наредени една до друга плочи, а с фуги, посипете пръст между тях. Можете да засадите трева или малки цветя, които да служат като атрактивни естествени рамки за каменните плочи от камък Ивайловград.

 

пътека от камък с тревна фуга

 

Ако теренът, по който минава пътеката, е стръмен

Когато пътеката преминава по стръмен терен, по-добре е да изградите стъпала, защото така ще бъде по-удобно да се изкачвате и слизате в стръмната част. За да бъдат по-устойчиви стъпалата, първо насипете слой чакъл и запълнете с пясък, а след това положете плочите за стъпалата.

стъпала с камък

 

Опорна стена за пътека, преминаваща по ръба на склон

Когато пътеката преминава по ръба на склон, за по-добра устойчивост е важно да се изгради опорна стена. Можете просто да натрупате камъни, за да изградите стената, или да ги съедините и със спояващ разтвор. Достатъчно е стената да е около 30-40 см висока.

 

пътека от камък и опорна стена