Пътека от камъни в градината – можете и сами

пътека от гнайсКаменната пътека, без значение дали се намира в нечия градина или в градския парк, винаги създава едно приятно усещане за трайност, здравина и връзка с природата.

По нашите земи, още съществуват каменни пътища, строени от римляните, които ясно показва, че строителството на каменна пътека, е така да се каже, завинаги. Каменната пътека в градината е нещо, което си пасва с околния ландшафт и идеално се вписва във всякакъв замисъл за това как и с какво ще напълните градината си.

Етапи за направата на каменна пътека

•    Първата стъпка е избор и закупуване на материал – имате възможност да направите пътеката от средни по размер камъни, а може да я направите и с каменни плочи – всичко зависи от вашето желание и вкус. Ивайловградският гнайс би бил чудесно решение при направата на каменна пътека. Камъкът е с прекрасни метаморфни и физико-химически свойства и се отличава със здравина и устойчивост. След като решите с какъв камък ще направите пътеката, следва неговото закупуване. Вижте какво трябва да знаете за облицовъчните камъни, преди да изберете най-подходящите.  При избора внимавайте да са с приблизителни размери и дебелина, за да не са получава разнородност в пътеката.

•    Втората стъпка в изграждането на пътеката е почистването на избрания участък – за да бъде пътеката добре направена и дълготрайна, е нужно добре да се почисти участъкът, върху който ще бъде положена. Желателно е всякаква растителност да бъде премахната. Един от начините е да използвате хербициди. Важна подробност е и подравняването на участъка, в който ще се изгради пътеката.

подреждане на камъните•    Третата стъпка е избор на вида пътека – има доста начини, по които да се построи пътеката. Може да се направи с разстояние между камъните, а може и да не се оставя разстояние. Има вариант със спояване на камъните с разтвор, може в разстоянието между тях да се посади трева, а може да се насипе ситен чакъл. Може да се постави бордюр, а може да остане и без бордюр. Също от значение е дали ще се полага върху бетонов постамент или такъв направен от чакъл или пясък. Всичко зависи от желанието на този, който ще направи пътеката и ще я използва.

•    Четвъртата стъпка са подготвителните работи – след като вече сте закупили материала, решили какъв ще е видът на пътеката, е време да започнете подготвителните работи по изграждането й. Първо се премахва горния земен слой на дълбочина около 10-15 сантиметра. Това безпроблемно може да се направи с помощта на лопата. След това е нужно целият участък добре да се трамбува и подравни. Може най-отдолу може да се положи слой геотекстил, който добре ще пасне относно дренажа, но може и да не се използва. Изборът е ваш. Задължително е обаче да има основа под облицовъчните камъни, които ще използваме. Тя може да бъде пясъчна, с дебелина около 10 см, или от няколко слоя дребен чакъл, който добре се утъпква след полагането на всеки слой. Също може да се положи бетонен слой, който да е около 2 см.

циментиране на фугите•    Петият етап е полагането на камъните. Може да започнете с изграждането на бордюра, а може да го поставите след като положите камъните. Добре е да внимавате разстоянието на камъните по дължината на цялата пътека да е приблизително еднакво. Използвайте нивелир, за да се уверите, че пътеката ви няма отклонения във височината. За наместване на камъните може да използвате гумен чук.

•    Шестият етап е запълване на пространството между камъните. Ако сте решили да запълните пространството с пясък, трябва да сте сигурни, че пясъкът добре се е слегнал. Излейте вода за да може пясъка да се слегне и ако е необходимо добавете пясък и повторете процедурата, докато сте убедени, че всичко е заравнено. Ако искате да посадите трева между камъните, тогава изсипете хумусна почва между камъните и я заравнете. След това се изсипват и семената на тревата. До седмица тревата пониква и пътеката добива завършен вид. Може да искате да свържете камъните с циментов разтвор. Тогава внимателно излейте сместа между камъните, загладете повърхността и изчакайте да изсъхне.

След като сте изпълнили всички стъпки по изграждането на каменната пътека е време да си отдъхнете и да и се насладите.

Вижте и други ландшафтни решения с камък за вашата градина.