Как се лепи гнайс на стена

Гнайсовите облицовки с този красив камък Ивайловград са предпочитани и за външни, и за вътрешни стени. Много хора предпочитат сами да се заемат с облицовката. За тях ще дадем основни съвети, за да могат да се справят успешно със задачата и да постигнат добре залепена облицовка.

Как се лепи гнайс на стена

 

Изберете подходящо лепило за залепване на плочите

Гнайс от Валмарг Стоун е естествен каменен материал. Затова за закрепването на гнайсовите плочи към стената става чрез залепване с циментово лепило.

Както полигоналните плочи неоформен гнайс, така и рязаният камък, които предлага Валмарг Стоун, са с дебелина между 1,5 и 4,5 см. Плочите почти винаги са с различна дебелина. Затова за залепваене на по-тънките плочи трябва да се използва по-дебел пласт теракол. За да се постигне качествено залепване, трябва да използвате специални лепила, при които здравината на залепване и еластичността на самото лепило остават еднакво добри независимо от дебелината на залепващия слой.

 

как се поставя камък на стена

На тази снимка се вижда паметника на Богородица в гр. Хасково, облицован изцяло с ивайловградски гнайс от Валмарг Стоун.

 

Подготвяне на стените за облицовка

Ако ще облицовате стени на новопостроен дом, трябва да изчакате около 3 месеца, а по възможност и малко повече, за да се постигне слягането на сградата.

Стените трябва да са чисти, без замърсявания. Ако има пукнатини или неравности, трябва да нанесете ремонтен разтвор, за да загладите. След изсъхване грундирайте и изчакайте до 5 часа, за да изсъхне и грундът.

Хидроизолацията е важна при полагане на облицовка от ивайловградски камък. Тя ограничава проникването на влага от вътрешността на стената към повърхността на гнайсовите плочи.

лепене на камък

 

Изисквания за лепилото

За да се постигне минимално поемане на вода от плочите при нанасяне на лепилото, то трябва да е бързосвързващо.

За да можете да залепите плочи с различна дебелина, лепилото трябва да е подходящо за нанасяне на по-дебел слой, до 20 мм.

Маламашката, с която нанасяте лепилото, трябва да е с размер на зъбите най-малко 8 х 8 мм.

 

Избор на смес за фугиране след залепване на плочите

Когато избирате смес за фугиране на облицовката от гнайс от Ивайловград, тя трябва да е с голяма водоустойчивост, голяма еластичност и да е устойчива на замърсявания.

 

Внимавайте да не надраскате плочите по време на работа

Ако по плочите има драскотини, те ще попият от цвета на фугиращата смес. Драскотините улесняват и проникването на влага от лепилния разтвор. Освен промяна на цвета влагата предизвиква и разтваряне на минерали, съдържащи се в камъка.

Осигурете си необходимите материали и инструменти и се заемете с подготовката на стените, а след това и с облицоването и фугирането. Резултатът ще ви радва, не само с красотата на гнайсовата облицовка, но и поради това, че сте я положили със собствени ръце.