Как да направим стъпала от камък в двора

Оформянето на двора е задача, с която мнозина се заемат с удоволствие. За другите, които смятат, че това е много трудно, ще обясним подробно как се правят каменни стъпала. Материали като ивайловградски камък са задължителни за придаване на естествен и близък до природата вид на целия двор.

 

стъпала от камък в двора

 

Какви стъпки трябва да следвате за направата на каменни стъпала

  • Първо трябва да решите дали ще направите стъпалата изцяло от камъни, или ще изградите бетонни стъпала и ще ги покриете с облицовъчни камъни. По-евтиният вариант, който също придава красота на двора, е вторият. Но ако държите на изцяло естествени стъпала, блоковете от естествени камъни са вашият материал.
  • След това трябва да изберете подходящите камъни. За облицовка ще ви препоръчаме гнайс от Валмарг Стоун. Гнайсът се отличава със здравина и красива повърхност. Освен това ивайловградският гнайсов материал се предлага в два цвята – златистобежов и сребристосив. Можете да изберете цвета, който подхожда на цветовата гама в двора.
  • Важно е да изчислите какво количество материал – естествени камъни или облицовъчни плочи – ще ви е необходимо. Ако ще облицовате вече изградени бетонни стъпала, няма да се наложи тепърва да купувате цимент и да ги изграждате. Но ако ви предстои и изграждане на стъпала, трябва да изчислите и количеството цимент, което трябва да осигурите.
  • Освен каменния материал трябва да предвидите и закупуване на материал за спояване на камъните или за закрепване на облицовката към бетонните стъпала.
  • И последният етап е закупуването на материалите, след което можете да се захванете с изграждането на стъпалата.

 

каменни стъпала

 

Тънкости при изграждането на стъпала изцяло от камък

Стъпалата трябва да са солидни, а освен това по тях трябва да се осигурява лесен достъп дори от деца или възрастни хора. Затова по възможност всяко стъпало трябва да се състои само от един камък. Стъпалата не трябва да са прекалено високи, за да може всички лесно да се качват и слизат.

Важна е и ширината на стъпалата. Тя не трябва да е прекалено голяма, освен ако не искате да изградите малки тераски, за да подредите там саксии и сандъчета с цветя или декоративни битови предмети.

Стъпалата трябва да са леко наклонени напред, за да осигурите по-добро оттичане на дъждовната вода.

Още когато купувате материала, трябва да подберете подходящи за стъпала камъни. Ако в околността има някакви камъни, които можете да използвате, с неправилна форма, това ще придаде на стъпалата още по-интересен вид. Така те ще се впишат естествено в природната среда.

 

изграждането на стъпала изцяло от камък

 

Изчисляване на броя на стъпалата

Разделете дължината на терена, на който ще разположите стъпалата, на предпочитаната ширина. Така ще получите броя на стъпалата, които трябва да изградите.

 

гнайс за стъпала

 

Предвиждане на извивка в стъпалата

В зависимост от терена може да се наложи да оформите извивка в поредицата от стъпала. За извивката може да се наложи използване на допълнителен материал. Трябва да предвидите това, затова е най-добре да купите малко повече материал.

 

ивайловградски камък за стъпала

 

Подготвяне на основата

Теренът, на който ще изградите стъпалата, трябва да има осигурен дренаж, за да не се събира влага. Ако смятате, че дренажът в този участък не е добър, трябва първо да положите дренажен слой, например пясък. Пясъчният слой трябва да се уплътни добре. Върху него вече можете да положите каменните блокове или да изградите бетонните стъпала, които ще облицовате с гнайс от Ивайловград.

 

Как да направим стъпала от камък

Изграждането на каменни или облицовани с камък стъпала изисква време, но резултатът е прекрасен. Няколко стъпала по наклон към барбекюто, беседката, басейна или друг кът в двора, или пътека от много стъпала придават на целия двор повече естествен чар. От двете страни на стъпалата можете да засадите цветя или зеленина, или да декорирате с фигури по ваш избор.

 

камък за стъпала