Как да изградим фонтан в градината

Още от древността фонтаните са били нещо, което е завладявало въображението на хората и им е доставяло наслада. Казват, че първите фонтани са се появили във Вавилон. Били са на почит в древна Гърция и Рим.

Едно от най-красивите неща в днешен Рим е фонтана ди Треви, построен в далечната 1762 г. от Николо Салви. Красивите изящни скулптури в него са дело на Пиетро Брачи.

Един от символите на съвременна на Барселона е фонтанът Монжуик, който е една величествена смесица на светлини, цветове и водни ритми.

В наши дни има голямо разнообразие на формите и големината на фонтаните. Има големи фонтани, чиято струя се издига на десетки метри, а има и миниатюрни фонтани в офиси и фоайета на хотели или административни сгради.

Как да подходим към изграждането на фонтан в градината

 Избор на място

Едно от най-важните неща е къде ще бъде разположен фонтана, защото той трябва да е в хармония с останалите елементи, които сте разположили в своята градина. Нека се забелязва, когато влезете в градината, но да не е поставен така, че да закрива други ланшафтни решения. Хубаво би било да може да се вижда от къщата, за да ни доставя наслада дори когато сме вътре.

• Избор на големина и форма

На пазара има богат избор на фонтани с различни декоративни форми и струйници, които могат да бъдат нагласени да пръскат по различен начин. Струята може да пада в малко езеро в градината или пък да се стича в малки и средни по размер камъни, които нарочно са разположени под него. Така водата ще се прецежда през камъните в резервоар, от където с помпата отново да бъде връщана нагоре. Направете избора според вашия индивидуален стил и мястото, където ще разположите фонтана.

• Материал за фонтана

Тук също имате богат избор. Най – добрият избор за изграждането на фонтана са естествените камъни. Може направите фонтан от обли камъни, наредени един върху друг, като по средата минава тръбата за водата. Може да направите фонтан от плочи разположени леко стъпаловидно. В случая ние препоръчваме плочи от ивайловградски гнайс, които биха били добро решение, поради тяхната здравина и студо и влагоустойчивост.

Може фонтанът да е по средата на малко езерца, което да е заобиколено от камъни. Решенията са много, зависи от това с какви финанси разполагате и как ще се съчетае фонтана с къщата и останалите елементи в градината.

• Изграждане на фонтана

В днешно време е много модерен починът направи си сам. Наистина има възможност и сами да си направите фонтана, но ако сте замислили по-сложна форма или големина е добре да извикате ландшафтен специалист за съвет и помощ при изграждането на фонтана. Това е нещо, което ще остане в градината ви за постоянно, затова е добре да не пестите средства за направата на възможно най-добрия фонтан за вашата градина.

Може да се каже, че фонтанът в градината е като черешката на тортата. Затова е желателно добре да обмислите всички стъпки: от избора на място, размер и форма на фонтана до неговата професионална направа. Нека всеки, който посещава градината ви, да се наслаждава на неговия вид и ромона на падащата вода.