Как да изградим стъпаловидна пътека

Пътеката в двора или градината е не само удобство, но и възможност да разнообразите по оригинален начин екстериора. Лесно е да се направи пътека от гнайс за настилка, която да е и декоративна част във вашия двор и градина. Просто трябва да си осигурите достатъчно плочи с полигонална форма, за да изглежда вашата пътека по-близко по вид до едновремешните.

стъпки от камъни

 

Необходими материали

Освен гнайса за настилка, който трябва да е достатъчно за да поставите необходимия брой стъпала по пътеката, трябва да имате подготвен достатъчно чакъл, който ще служи като основа на пътеката.

За да определите границите на постланата с чакъл площ, която ще бъде пътеката, трябва да имате подръка материали за очертаване на границите. Можете да маркирате тези граници с дъски или с канап, опънат на клинове.

За да закрепите плочите върху основата от чакъл, трябва да имате подготвени материали за спойваща смес. Обикновено се използва цимент и пясък в съотношение 1:5.

За да се утъпче настилката от чакъл, трябва да имате специална машина или да наемете такава. След утъпкването слоят ще бъде равномерен и полагането на плочите върху него ще е лесно.

 

Гнайс за настилка

Поръчайте достатъчно гнайс за настилка. Размерът е 35 или 40 см – свободна дължина – с дебелина между 3 и 5 см. Изберете предпочитания цвят плочи от гнайс от Валмарг Стоун. Можете да положите на вашата пътека плочи в златистобежово или в сребристосиво.

 

гнайс за настилка

 

Определете границите на настилката от чакъл

Границите на настилката трябва да се маркират. Използвайте дъски, опънат канап, а можете да маркирате и със спрей, което ще стане най-бързо.

 

как се прави пътека с камъни

 

Нанасяне на слоя от чакъл и утъпкването му

Нанесете достатъчно дебел слой от чакъл, който след това трябва да се утъпче. Трябва да осигурите машина, за да може да постигнете бързо и равномерно утъпкване.

Уговорете предварително с фирма, за да наемете такава машина. Така след нанасянето на чакъла няма да се наложи да изчаквате.

 

изграждане на пътека с гнайс

 

Маркиране на местата на плочите от гнайс

Въпреки неправилната форма трябва да намерите подходящо място за всяка плоча. Постарайте се крайният резултат да е като пътеките от плочи от естествен камък в старите времена. Маркирайте основата или ъглите, както е удобно за всяка плоча. Така след нанасяне на разтвора, който ще закрепи плочата, ще можете да я поставите бързо в подходящото място. Постарайте се между отделните плочи да има равномерно разстояние.

 

пътека от гнайс

 

Подготвяне на спойващия слой

За да ви е удобно да движите съда с разбъркания спойващ материал от цимент и пясък, трябва да го подготвите в кофа, а още по-добре в количка. Така ще можете да го придвижвате лесно край пътеката, за да вземете достатъчно за основа за поредната полигонална плоча.

 

пътека с плочи гнайс

 

Поставяне на гнайса за настилка

След като нанесете спойваща смес, поставете върху нея плочата от гнайс, ориентирайки се по маркировката. За да наместите добре плочата чукнете върху нея с дървен чук.

 

камък за настилка

 

лепене на камък за пътека

 

Изчакайте поне 24 часа, преди да използвате пътеката

След като сте поставили всички плочи, трябва да мине известно време, за да изсъхне сместа, закрепваща ги към чакълената основа. Изчакайте поне 24 часа, преди да започнете да използвате пътеката.

Пътеката с гнайсови плочи за настилка е лесна за поддръжка и издръжлива във времето. Това е едно оригинално решение за вашия двор и градина.